0

Т урски хамбар от 18-19 век се показа при прокопаването на варненската улица „Цар Симеон”, по която текат усилени ремонти дейности. Строителите се натъкнали на каменни основи, а археологическите изследвания в района показват, че това някога е бил т. нар. „Беглик хамбар“.

Турски хамбар от 18-19 век се показа при прокопаването на варненската улица „Цар Симеон”, по която текат усилени ремонти дейности. Строителите се натъкнали на каменни основи, а археологическите изследвания в района показват, че това някога е бил т. нар. „Беглик хамбар“.

„Името му идва от турски език, като „беглѝк“ означава „данък в натура за феодалния владетел (бей) в Османската империя“. Който не е можел да покрие налозите си по друг начин, със зърно се е отплащал на господаря си“ обяснява доц. д-р Валери Йотов от отдел „Археология“ на Регионалния исторически музей във Варна, цитиран от chernomore.bg.

Функциите на мястото са запазени и след Освобождението на България. Тогава държавният хамбар е нещо като продоволствен резерв във Варна.

Открита е и част от крепостна стена, датирана като елинска от І – ІІ век пр. Христа. Най вероятно, след това е била реконструирана, оставайки там до VI – VII век.

Според Йотов, на мястото предстоят още интересни открития. Последната дума обаче има община Варна, която да определи каква ще е съдбата на находките в тази част на морската столица.