Окръжната прокуратура в Пловдив разби мащабна схема за пране на пари, в която са били намесени хора от Пловдив, роми от село Войводиново, чужденци, дружеството „Кепитъл” на ул. „Шипченски проход” в София и дори агент на ДАНС. 

По време на разследването била отвлечена възрастна ромка от село Войводиново, а магазин за моторни масла на пловдивчанина Костадин Танев пламнал мистериозно. На петима души, четирима от които са оставени в ареста, са вече повдигнати обвинения. Петият е с парична гаранция. Други седем се издирват. Това съобщи на пресконференция окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.
Той уточни, че разследването тръгнало от палеж на бул. "Дунав" в Пловдив на магазин за моторни масла. „Този случай е обединен с друго досъдебно производство за това, че собственикът на магазина, който е и собственик на помещението - Костадин Танев, е получил заплашителни вайбър съобщения, с които разполагаме и му е даден срок от една седмица след палежа за възстановяване на сумата от 37 хиляди евро, които според изпращащите им дължи и е откраднал от тях”, каза Попов.

Установено било, че собственикът на помещението и магазина за масла, влязъл в контакт с възрастна ромка от село Войводиново, която му съобщила, че преди известно време била заведена в лъскава софийска кантора и подписала документи,  с които придобила по документи търговско дружество. Тя му споделила, че по нейната сметка и по сметките на други двама роми постъпват големи парични средства. Ромите решили да изтеглят тези пари и след като взели първите 20 000 евро, започнали да ги заплашват и изнудват.

По време на разследването станало ясно, че сделките за придобиването на търговските дружества от малограмотни роми, ставали в софийска кантора с млади икономисти и юристи на ул. „Шипченски проход”. Служителите в тази кантора били родени през 1985 г., но получавали заплати от по 10 000 лева на месец. Установило се, че там били направени стотици такива сделки по поръчка на чужденци и по сметките били превеждани милиони евро. Според официалния сайт кантората в София се занимава с регистрация на дружества и основната й дейност е вливането на тези дружества в други дружества в офшорни зони - Панама, Мавриций и подобни. „Иначе казано, реалният собственик изпраща пари  и изпраща и захранва по българското дружество сметки, след като се създаде дружеството, реалният собственик от чужбина - само чуждестранни лица, тъй кат има подписано пълномощно във въпросната кантора в София, почва да оперира към офшорните зони със средтсвата, набавени бог знае как, с идеята за пране на пари”, каза Румен Попов.

Ромите от Войводиново намирали с микробуси други лица от ромски произход, карали ги във въпросната кантора и създавали нови и нови дружества с цел пране на пари. След това обаче фиктивните собственици на фирмите у нас започнали да източват банковите сметки. По 100 лв. били плащани на фиктивните собственици на фирми. Наеманите фиктивни собственици са поне 60 души от цялата пловдивска област и стотици от страната. Били са неграмотни, безимотни, социално слаби, съобщи Славена Костова - наблюдаващ прокурор от Пловдив. На 9 септември един от ромите, които се занимавали с организацията по набирането на нови фалшиви управители, дошъл в Пловдив, за да търси собственика на дружеството, от чиято сметка вече били изтеглени 20 000 евро.

Той ги видял и се укрил, но организаторът намерил майка му в село Войводиново и я отвлякъл, като я заплашил с пистолет, след което я пребил. Така тя била принудена да се обади на сина си, за да каже на организаторите на кого е предал парите. Той пък изпял името на собственика на магазина за моторни масла Костадин Танев.

„На 19 септември, преди палежа на магазина, след като разбират имената на лицето, служител на софийското дружество се свързва със служител на ДАНС София в областта на финансовата сигурност. Поръчва му да бъде направено пълно проучване на собственика на магазина. Под пълно проучване разбирам всичко, което се съдържа за всеки един от нас в масивите на МВР - роднини, задгранични проучвания, имущество, МПС. Служителят на ДАНС му предоставя необходимата информация”, разказа още окръжният прокурор. След като вече имали информация за Танев, бил поръчан палежът. След това Костадин получил по вайбър заплашителните съобщения, че ще бъдат убити приятелката му, децата им, ще бъдат изгорени колите им, както и че ще пострада и тяхна близка приятелка. Имало данни и за адресите на всички във вайбър съобщенията. Когато получил заплахите, Танев съобщил на полицията за изтеглянето на парите и за всичко, което е вършил.

По делото било установено, че служителят на ДАНС многократно е извършвал проучвания за софийската кантора относно ромите, които били подготвяни, за да станат собственици на дружества. От кантората давали информацията на тримата роми, които играели ролята на дилъри в набирането на фалшиви собственици. Указания на кантората какъв да бъде предметът на дейност на бъдещите дружества били давани от лица в чужбина, обясни Румен Попов. Сред новите фирми имало и такива, които уж работят в областта на космическите технологии.

При влизането на полицията и следствието в кантората в София нейните служители започнали панически да унищожават документи. Флашки били изхвърляни в тоалетните и в мивките.”Това е предотвратено, включително са намерени три печата, които вероятно са неистински, но експертизата ще покаже. Единият е на А1, другият е на ЧЕЗ, а третият - на Комисията по финансов надзор (КФН). Тя е призвана да следи за достоверността на информацията на всички български дружества, да контролира дружествата, които влизат в офшорки. Разполагайки с този печат можете да си представите каква дейност е развивана в това дружество”, обясни окръжният прокурор на Пловдив. По доказателствата по делото било установено, че управителят и собственикът на софийската кантора е поръчал закупуването на телефона, от който били пратени заканите по вайбър на пловдивчанина Костадин Танев. Станало ясно също, че софиянецът е поръчал отвличането на бабата от Войводиново и че той е бил мъжът с пистолета, както и че лично е участвал с така наречените „силоваци” в самото отвличане и е ръководил целия процес по финансовата и криминалната част.

От обявените за издирване седмина, двама са реалните извършители на палежа на магазина за моторни масла, двама са участвали в отвличането, а един е част от екипа на кантората в София. „Обявени за издирване са и автомобилите им, защото  според доказателствата по делото, лицата са получили предупреждение в четвъртък вечерта, че ще бъде извършено нещо. Поради което не можем да открием дори автомобилите им. В момента на задържането им, телефоните бяха изтрити, в интерес на разследването, все пак успяхме да достигнем до документите и електронните носители, които щяха да бъдат унищожени”, каза Румен Попов. Той уточни, че собственикът на софийското дружество бил предупреден за предстоящия му арест и че разследващите тепърва ще установят кой го е предупредил.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Провериха 50 автомобила и 65 лица за час в Средец и Камено

Близо 50 автомобила и 65 лица, сред които и 14 криминално проявени, са проверени само за час при стартиралата днес специализирана полицейска операция срещу битовата престъпност, проведена на териториите на общините Средец и Камено.

Млад мъж почина в столичния квартал "Западен парк"

Мъж почина в района на кв. „Западен парк“. На мястото има полиция. Пристигнала е и линейка, като медици от Спешна помощ са констатирали смъртта му. Мъжът е много слаб, на видима възраст около 20 години.

Действията на органите на реда продължават и в неделя

Над 10 арестувани при акция срещу битовата престъпност край Бургас

Действията на органите на реда продължават и в неделя

Над 10 души са арестувани при специализирана акция на полицията срещу битовата престъпност в Айтос и Карнобат, разбита е и нарколаборатория за пико, съобщиха от ОД МВР Бургас.