Разкриха къде е бил плажът на античния Одесос
3

Разкриха къде е бил плажът на античния Одесос

Морето е стигало до градинката след жп-гарата във Варна. Това разкри доц. д-р Валери Йотов и екипът от РИМ–Варна, които изследват разкопките край улица „Цар Симеон I“.

При представяне на „Югозападната част на Античния Одесос – първи резултати от археологическите проучвания“ ученият обясни, че пространството, където се извършват археологическите проучвания, през епохата на античността вероятно е било морски бряг.

„Образно казано, тук е бил плажът. Със сондажи проверихме, че отдолу има само пясък и това е била линията на града, откъдето е започвал варненският бряг в Античността. През последните дни открихме и един от мръсните канали които са се изливали в морето”, коментира още доц. Йотов.

Основната задача на екипа е била да установи линейното развитие на крепостната стена, да се очертаят контурите и да се разбере какво е възможно да се включи във вътрешността на Одесос. Находките през настоящие сезон не са толкова много и ефектни, обясни още археологът. Едно от откритията е база за колона, което означава, че е имало масивно строителство.

Той добави, че проучванията в пространството между улиците „Козлодуй“, „Цар Симеон I“, „Цариброд“ и „Д-р Заменхоф“ ще бъдат замразени и ще продължат догодина. След приключването им ще бъде разработен проект за експониране на старините на открито.

В района се е намирала крепостна стена от три периода - от епохата от късния елинизъм, от римския и от византийския период. Върху нея през 19 век е бил изграден беглишки хамбар, чиито основи бяха премахнати през август. Дейностите са извършени след препоръка на комисия от министерството на културата, обясни доц. Йотов.

Хамбарът е бил съборен още през 1936 г., а камъните от него са използвани са градежа на стадион „Тича”. Според доц. Йотов, археолозите са имали шанс, че след това пространството не е било застроено и е било превърната в градинка. Близо до разкопките се намира Музеят на Възраждането и Етнографския музей, а според доц. Йотов целият район може да бъде обособен като един архитектирно-археологически парк, място за отдих, култура и развлечение.

През март, 2019 г. при ремонтни дейности на улица „Цар Симеон І“ бяха разкопани останки от античния Одесос, където по-късно екип от Археологическия музей във Варна с ръководител доц. д-р Валери Йотов откри Югозападната порта на града. През август т.г. Община Варна финансира с 41 819 лв. археологическите проучвания в парковата площ, за да могат археолозите да продължат да работят по проучването на обекта.  

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.