0

П сихолози от клиниката Mayo – един от най-големите медицински изследователски центрове в света, изясниха от какво заболяване страда героят на Хоакин Финикс от филма „Жокера“, който неотдавна бе удостоен с 8-минутни овации и триумфира с наградата „Златен лъв“ от кинофестивала във Венеция.

Психолози от клиниката Mayo – един от най-големите медицински изследователски центрове в света, изясниха от какво заболяване страда героят на Хоакин Финикс от филма „Жокера“, който неотдавна бе удостоен с 8-минутни овации и триумфира с наградата „Златен лъв“ от кинофестивала във Венеция.

Болестта, която кара Артър Флек (Жокера) да се смее в най-неподходящите за това моменти, се нарича псевдобулбарен синдром (или патологичен смях). Това е вид емоционално разстройство, което се характеризира с безконтролни пристъпи на смях или плач и задължително е свързано със съпътстващи неврологични заболявания и проблеми като множествена склероза или някаква черепно-мозъчна травма, пише сп. People.
Според психолозите такива пристъпи продължават по няколко минути и предизвикват смут, апатия, стрес и депресия, като стават и причина за социалната изолация на болните. Приемната майка на Флек се е отнасяла с него жестоко в детството му, което е оказало своето влияние върху живота му по-нататък.


Както пише IndieWire, идеята, че Артър Флек може би е засегнат от псевдобулбарен синдром, принадлежи на режисьора на филма Тод Филипс. За разлика от него, Хоакин Финикс не бил напълно убеден, че това неврологично разстройство е главна причина за действията на Жокера.
Лечението на псевдобулбарния синдром включва прием на антидепресанти и селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина, които могат да намалят броя и честотата на пристъпите, но не са в състояние напълно да излекуват пациента.
По думите на актьора Хоакин Финикс, именно идеята с псевдобулбарния синдром му е помогнала да създаде такъв образ на Жокера, към който зрителите да проявят съчувствие, въпреки извършените от него ужасяващи престъпления.