Разиграха земетресение в медно-обогатителния комбинат „ Асарел Медет“
2

Разиграха земетресение в медно-обогатителния комбинат „ Асарел Медет“

Пожаро-тактическо учение за овладяване на последиците от възникнало земетресение се проведе на територията на медодобивното предприятие „Асарел-Медет“ в Панагюрище.

В него взеха участие над 60 души и техника на основните съставни части на Единната спасителна система в област Пазарджик, сектор „Специализирани оперативни дейности” при РДПБЗН – Пловдив, аварийно-спасителното звено към „Асарел Медет“ АД и доброволното формирование към община Панагюрище.

Началото на учението бе дадено с получаването на сигнал за възникнало силно земетресение на територията на страната ни с най-много поражения в района на Панагюрище и околността. При дежурния диспечер на компанията е получен сигнал, че в дренажната галерия към пречиствателна станция има  блокирани хора, които се нуждаели от помощ.

Първоначално към мястото са потеглили огнеборците от аварийно-спасителната служба на предприятието, а малко по-късно към тях се присъединяват и пожарникари от Панагюрище, Пазарджик и Пловдив. На мястото на инцидента са пристигнали екипи на РУ-Панагюрище, „Спешна помощ” и доброволци от БЧК.

В хода на учението освен тази първоначална ситуация за разиграни и случай на разкъсан газопровод на площадка за декомпресиране на  природен газ, както и пропукване в резултат на силния трус на резервоар за оборотна вода с обем 35 000 м3.Всички действия на място са ръководени от мобилен диспечерски център начело с директора на РДПБЗН-Пазарджик комисар Иван Панайотов.

Още на инструктажа преди събитието комисар Панайотов изведе пет цели на пожаро-тактическото учение–да се оцени координацията и взаимодействието между структурите, които участват в Единната спасителна система, да се види взаимодействието и координацията в Общинския щаб в Панагюрище, да се прецени организирането на комуникацията в кризисна ситуация, да се спазват всички изисквания за техническа безопасност и да се видят реакциите и подготовката на участниците в тренинга.

Комисар Панайотов благодари на „Асарел-Медет“АД за домакинството, като припомни случаите, в които екипите на компанията са помогнали при пожари, наводнения или бедствени положения в Панагюрище, Велинград, Пазарджик и Лесичово. Кметът на общината Никола Белишки, който е председател на Общинския щаб за защита на населението при бедствия и аварии, също посочи, че дружеството „винаги досега се е отзовавало и има ресурса да помогне при кризисни ситуации и бедствия както в общината, така и в областта“. Изпълнителният директор на „Асарел-Медет“АД инж. Делчо Николов също поздрави всички участници в тренировката.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.