По една площадка за 50 кучета (ТЕМАТА)

В столицата 1920 собственици са проверени за документи от инспекторите

По една площадка за 50 кучета (ТЕМАТА)

Русе и Пазарджик заграждат любимците с висока ограда, в Белослав сложиха кучемат

По 50 кучета се разхождат на една площадка в София. В столицата домашните любимци са 9933, а обособените градинки със заповеди на районните кметове са над 200, сочи проверка на „Монитор“.

От 24-те района в София най-много места за разходка на четириногите има в „Дружба“, „Витоша“, „Люлин“, „Връбница“, „Овча купел“ и „Надежда“. Със заповедите на кметовете във всички градинки, където има детски площадки, е забранено да се разхождат кучета.

Междувременно от Столичния инспекторат ежедневно следят случващото се по площадките. За първите 20 дни на май са проверени 556 собственици на домашни любимци в столичните паркове, градини, междублокови пространства, детски и спортни площадки. Проверките са извършени както по график, така и по жалби на граждани за нередности при разхождане на кучетата в парковете: Хиподрума, Северен, Южен, Герена и Гео Милев. Проверява се рано сутрин и по-късно вечер, когато кучетата се извеждат на разходка. Инспекторите изискват от собствениците на домашни кучета ветеринарномедицински и регистрационни документи, наличие на микрочип, водене на повод и с намордник за големите и агресивни породи кучета, разхождане на определените от кметовете на райони места, почистване. От началото на годината до средата на май са проверени над 1920 собственици, като за установени на място нарушения са санкционирани с глоби с фиш 102-ма стопани на домашни кучета за

непочистване след дефекация на кучето, за неводене на повод и свободно разхождане

извън определените места, а на 14 са съставени актове за установяване на административно нарушение по Закона за ветеринарномедицинската дейност.

В Белослав вече има кучемат на първата кучешка градинка. Монтирани са съоръжения за игра и обучение, произведени в дърводелска работилница с материали от премахнати дървета от градските пространства. Сред съоръженията има везна за преминаване, естакада за кучета, тунел, кучешки слалом, стъпала за катерене с различна височина и диаметър, както и специално кошче за кучешки екстременти. На площадката има и места за отдих на стопаните и декоративна растителност. В зоната бе поставена и вендинг машина, която съчетава в себе си разделното събиране на боклук и грижата за животните. При изхвърляне на пластмасова бутилка, кучематът ще пуска еднократна доза храна за любимците на грижливия стопанин. Дори във Варна няма подобни екстри, но затова пък кучешките площадки са много повече и от тях има по няколко във всеки жилищен район. Морската градина, където са поставени и съоръжения за тренировка на кучета. Основна цел е да се осигурят регламентирани места за разходка на животните.

Площадките са разделени на две части

Едната е предназначена за разходка на по-едри домашни животни, а другата - за по-дребни. Те са с две врати за влизане, с по няколко пейки и кошчета за отпадъци. Поставено е и осветление, което позволява и нощни разходки с четириногите.

В Русе има няколко зони за разходка на кучета без повод. Първите кучешки площадки бяха обособени в Парка на възрожденците и Младежкия парк. Местата са заградени с висока ограда, така че домашните любимци да не могат да прескачат, а за стопаните им вътре са поставени няколко пейки.

Преди години имаше предложение на тези площадки да се сложат кошчета с автомати за торбички за екскременти, но това не се случи. Бяха монтирани само кошчета, а стопаните сами си носят полиетиленови пликчета за почистване. Извън тези места хората са задължени да водят любимците си с повод.

В Пазарджик терените за разходка също са заградени с ограда. Общината е изградила две площадки за лаещите домашни любимци, за

да има стопаните им къде да ги разхождат или пускат да играят

без да застрашават малки деца и възрастни. За целта бе определен терен с площ около 1300 кв. м, намиращ се вдясно от пешеходния мост за парк-остров „Свобода” край коритото на река Марица. Той е заграден с ограда и в него има достатъчно пространство, за да се чувстват на воля четириногите, поставени са и пейки за техните стопани. До площадката има и около 500 кв.м площ за паркиране на автомобили. Подобна идея зрееше отдавна, тъй като собствениците на кучета се оплакваха, че няма къде да ги разхождат, след като общината забрани извеждането на четириногите любимци в няколко парка и зони за отдих. Разхождането на кучета не се допуска и в парк-остров “Свобода“, за да не налитат на посещаващите го граждани.

100 лева глоба в Добрич

Добрич са съставили 38 констативни протокола с предписания за неспазване на Закона за ветеринарномедицинската дейност и Наредбата за отглеждане на кучета. В Градския парк са обособени два къта само за домашни кучета, където четириногите могат да се пускат свободно да бягат и да се забавляват с играчки и на уредите. Забранява се допускане на кучета на обществени места, предназначени за отдих на гражданите, за спортна и лечебна дейност, детски и спортни площадки, с изключение на обозначените за това места, се казва в общинската Наредба за отглеждане на кучета. Това ограничение не се отнася за кучета водачи на хора с увреждания. Забранява се извеждането на разходка на агресивни кучета, без поставен намордник и повод с нашийник, както и свободното им пускане извън обозначените места. При нарушение на наредбата се налага глоба в размер на 100 лева. При дефекация на кучето собственикът е длъжен веднага да почисти замърсеното място с подходящи средства. При нарушение на виновните лица ще се налага глоба в размер на 50 лева. На обществените места кучетата задължително се извеждат на повод с дължина до 1,5 метра. При домашните любимци с тегло над 10 килограма трябва да се разхождат на неразтеглив повод.

Шумен рекордьор с 18 площадки

Шумен е сред градовете у нас с най-много кучешки площадки - 18. От тях три са в северната част на Градската градина, на входа на парк „Кьошковете“ и в кв. „Тракия“ са снабдени с оборудване за игра на домашните любимци.

Кюстендилци се оказват едни от най-стриктните при разхождането на кучета в общината. Справка от администрацията показва, че към този момент нито един собственик на домашен любимец не е глобен за неспазване на правилата. В Кюстендил е изградена една площадка, предназначена за домашни любимци и тя се намира в центъра на областния град. В крайните квартали обаче масово местните използват междублоковите пространства. Масово предпочитано място за разходка на домашните любимци е река Банщица, където от няколко години има изградени алеи и беседки за отдих.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.