Държавата похарчила 20 млн. лв. за рейнджърите ни зад граница през 2019 г.

Държавата похарчила 20 млн. лв. за рейнджърите ни зад граница през 2019 г.

Финансовите средства за участие на български военнослужещи в мисии и операции зад граница съвсем не са милиард, а 20 932 400 лева за 2019 г. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на парламентарния контрол в НС.

Той посочи, че за миналите годидини издръжката на българските контингенти е била 32 млн. лева за 2014 г., по 11 млн. за 2015 г. и 2016 г., 12 млн. лева за 2017 г. и 16 млн. лева за 2018 г.

Каракачанов каза, че България участва в мисия за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан с до 160 военнослужещи, сред които група за електронно разузнаване, рота за охрана на летището в Кандахар, екип от съветници за обучение на афганистанската национална армия и щабни офицери. Срокът на всяка мисия в Афганистан е шест месеца, а здръжката на воените ни там струва около 14 млн. лева. 
В операцията на KFOR в Косово страната ни участва с до 26 военнослужещи, което струва 1 915 400 лв. С до 11 военнослужещи пък сме участвали във военна операция на ЕС в Босна и Херцеговина "Алтея", средствата за които са 1 343 700 лева.

Двама български щабни офицери са на мисия в Ирак за съветване, обучение и реформи в сектор отбрана и сигурност на иракската армия, участваме с медицински екип от четирима военнослужещи в тренировъчна мисия на ЕС в Мали и с петима военнослужещи в наблюдателна мисия на ЕС в Грузия.

България участва с един офицер във военноморска операция на ЕС за възпрепятстване, предотвратяване и възпиране на пиратски действия и въоръжени грабежи край бреговете на Сомалия и с един щабен офицер във военноморска операция на ЕС в централната част на Средиземно море "София".

Каракачанов изтъкна, че Афганистан от много години е едно от основните огнища на радикален ислям и тероризъм. Ситуацията в Афганистан не можела да ни е безразлична, защото не малка част от тези нелегални емигранти, които се опитват да преминават европейската граница били точно от там.

По думите му Косово и Босна били буквално на българската етническа граница и присъствието на нашите военнослужещи там било абсолютно оправдано. Според него по този начин българските военнослужещи се подготвяли да реагират адекватно при проява на подобни проблеми и създавали контакти, чрез които да получават информация за предотвратяване на рискове и заплахи за националната ни сигурност.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.