Разходите нa НОИ за болнични скочили със 74,5 млн. лв.

Разходите нa НОИ за болнични скочили със 74,5 млн. лв.

Разходите на Националния осигурителен институт (НОИ) за болнични през 2020 г. нарастват със 74,5 млн. лв. спрямо 2019 г. и достигат 680,7 млн. лв. 


 

От анализа на общественото осигуряване става ясно, че увеличените средства и изплатените болнични през миналата година се дължи на ръста в среднодневното обезщетение, а то е функция от увеличената минимална заплата и ръста на осигурителните доходи в страната.  Нарастването на разходите за парични обезщетения при временна неработоспособност поради нетрудови злополуки и при временно намалена работоспособност е символично, докато при трудовите злополуки и професионална болест е налице спад с малко под 8%.

При разходите за парични обезщетения за гледане на болен член от семейството и карантина е налице внушителен ръст от над 200%. Само за година броят на изплатените работни дни нарасна над два пъти - от 666,1 хиляди работни дни до 1,393 млн. работни дни. Рязко нараства и среднодневният размер на обезщетението – с 44,2%.

Броят на работните дни, платени по издадени през съответната година болнични листове, бележи незабележим ръст – 7,1 дни през 2019 г. и 7,2 дни през 2020 г.

Нарастването на изплатените работни дни пък е пряка последица от пандемията на коронавирус COVID-19, в резултат на която след март 2020 г. броят на издадените болнични листове за карантина нарасна десетки пъти. Едновременно с това нарасна и средният брой работни дни, които се плащат на болничен лист, коментират от НОИ.

Разходите за болнични в пандемичната 2020 г. се увеличават, но броят на изплатените дни е с 1 млн. дни по-малко. Това е 6,2% по-малко спрямо 2019 г. За 2020 г. са изплатени 15,749 млн. работни дни, като намалението, според НОИ, се дължи на по-малкия брой осигурени за общо заболяване и майчинство лица. А по-малкият брой осигурени лица е най-вероятно се дължи на повишената безработица в месеците от въвжедането на противоепидемичните мерки и затварянето на редица бизнеси.

През 2020 г. средномесечният брой на осигурените за този осигурителен риск българи е бил малко под 2,5 млн., докато за 2019 г. е бил малко над 2,6 млн. души. Отчита се спад от около 4,7%, което е пряка последица от шока на пазара на труда, който пандемията на COVID-19 нанесе, пише в доклада на НОИ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.