Разходите на фермерите в Европа растат, а сезонните работници не достигат

Разходите на фермерите в Европа растат, а сезонните работници не достигат

Беритбата на плодове и зеленчуци в Западна Европа е в ход, като сезонни работници събират реколтата във водещия производител Испания. Разходите обаче растат, тъй като фермерите се страхуват, че трета вълна на COVID-19 може да доведе до повторение на нарушенията на снабдяването с работници през 2020 г., съобщи "Reuters", цитиран от investor.bg..

Работодателите разчитат основно на работници от Африка и Източна Европа, но много от тях не можеха да пътуват миналата година заради затворените граници. Случаите на коронавирус в Европа отново растат, засилвайки риска от загуба на реколта, което се прибавя към разходите на фермерите за всичко от допълнителен транспорт, за да се спазва дистанция, до закупуването на защитно облекло за сезонните работници. В североизточната испанска област Каталуния например фермерът Жозеп Кабре казва, че е похарчил 6000 евро за маски и друго защитно оборудване за седем сезонни работници от Западна Африка, които берат ябълки, круши и праскови във фермата му.

„Бар или магазин може да затвори за 15 дни…, но ако не прибера плодовете в точното време, а го направя по-късно, това би било вредно. Да спрем за 15 дни би било икономическа катастрофа“, казва Кабре.

Тази година хиляди работници пристигат с чартърни полети от Мароко, за да помагат в събирането на реколтата в Испания за първата голяма беритба на ягоди в южната провинция Уелва. „Мерките срещу COVID ни принуждават да наемаме повече хора да вършат една и съща работа“, казва Фернандо Гомес от организацията на производителите Proexport в Мурсия.

Производители в Германия все още очакват да имат достатъчно работници от Полша, Румъния, България и други страни за брането на аспержи. Но работниците са подлагани на по-строги проверки за здравето и безопасността. „Скъпите корона регулации и хигиенните мерки създават големи предизвикателства – както организационни, така и финансови“, казва Даниела Риксен, говорител на земеделската камара LKSH, представляваща фермери в германската провинция Шлезвиг-Холщайн.

Бернхард Круескен, генерален секретар на германската национална фермерска асоциация DBV, отбелязва, че обичайно 300 000 сезонни работници пристигат в Германия всяка година, но през 2021 г. се очакват по-малко за втора поредна година.

Франция се нуждае от около милион сезонни работници всяка година. Производителите на плодове и зеленчуци опитват да привлекат местни студенти и безработни, за да компенсират по-малкия брой чужденци, ако бъдат наложени нови ограничения на пътуванията.

Миналата година Франция набра т. нар. „сенчеста армия“ за бране на реколтата от пуснати в принудителен отпуск служители в други сектори, включително рецепционисти в хотели, сервитьори в ресторанти и фризьори. Работниците от страни извън Европейския съюз съставляват около 25% от сезонните работници във Франция.

„Човек никога не знае. Правилата може да се променят всеки момент и границите да бъдат затворени“, казва Жером Вол, заместник-председател на най-голямото фермерско лоби във Франция FNSEA.

Сходни притеснения изникват и във Великобритания, която се нуждае от около 70 000 сезонни работници, като най-голямо е търсенето по време на сезона на ягодите, малините и боровинките в края на май и през юни. „Има притеснение, че европейските граници ще бъдат затворени или че хората няма да могат да пътуват и че това ще подложи на огромен натиск наличието на сезонни работници“, коментира Том Брадшоу, вицепрезидент на Националния съюз на фермерите във Великобритания.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.