Разхлабване на мерките в Австрия и затягане на някои мерки във Виена

Разхлабване на мерките в Австрия и затягане на някои мерки във Виена

От днес в Австрия се въвеждат по-либерални мерки срещу коронавируса.

Същевременно кметът на Виена Михаел Лудвиг съобщи на пресконференция, че провинция Виена няма да приеме всички облекчения и въвежда задължителни тестове за децата над 6 години.

Михаел Лудвиг аргументира въвеждането на новите правила за децата над 6 години с факта, че през лятната ваканция учениците няма да бъдат контролирани, както това става няколко пъти на седмица в училищата по време на учебната година. От днес децата, които посещават летни къпални, заведения за хранене, за услуги или културни мероприятия във Виена, ще трябва да представят отрицателен ПСР или антигенен тест. Друг аргумент за въвеждане на мярката са статистическите данни, според които във Виена заразените деца и младежи от 0 до 19 години представляват 40 процента от общия брой на заразените.

Освен това в австрийската столица няма да са валидни направените вкъщи антигенни тестове, както и тестовете, предлагани в различни заведения.

За всички над 12 години или възрастни в страната важи правилото за представяне на документ за ваксиниране, за прекарано заболяване от КОВИД-19 или за отрицателен антигенен или ПСР тест, направен в аптека или в създадените за целта пунктове.

По-строги ще са и мерките във Виена, засягащи болници и заведения за възрастни хора. Там посещенията се ограничават до едно на ден и остават задължитени маските ФФП2. В заведенията за хранене се запазва задължителното регистриране, за да е възможно проследяването на пътя на заразата.

Виена запазва и редовното тестване на определени професии, например на работещите в детските градини, в заведенията за хранене и в други сектори на обществения живот, където съществува непрекъснат контакт с хора. По-строгите мерки остават в сила до края на август, след което в зависимост от епидемиологичната обстановка ще се прецени дали да бъдат продължени.

Виена се присъединява в останалите аспекти на разхлабване на мерките в Австрия, които визат в сила от утре: въвежда се задължението в средствата за обществен транспорт да се носи обикновена маска, не е задължително тя да бъде от типа ФФП2. Допуска се носенето на маски ФФП2 от всички, които желаят да имат по-сигурна защита. За пътниците без маски глобата ще е 50 евро.

Разпоредбите, валидни за цялата страна, предвиждат разхлабване на антиковидните мерки. Премахва се вечерният час и отварят врати нощните заведения. Те ще имат право да запълнят 75 процента от капацитета си. В търговската мрежа отпада задължението за осигуряване на определени квадратни метри периметър за всеки посетител.

Остава задължението за представяне на документ за ваксинация, прекаран КОВИД-19 или направен тест за всички посетители на заведения за хранене, барове, хотели, фризьори и други извършващи услуги с телесен контакт салони. Изискването се отнася и за всички мероприятия с участието на повече от сто души, културни мероприятия и мероприятия за забавление в свободното време (изключение правят музеи, библиотеки, архиви), автобусни пътувания, кораби за излети и спортни площадки и съоръжения.

Остават строгите изисквания за обслужващите болни и възрастни по домовете, за посетителите, работещите и постъпващите в домове за възрастни и болни, в заведенията за хора с увреждания, за посетителите в болничните заведения и санаториумите за балнеолечение.

На местата, където се изисква документ за ваксинация, прекарано заболяване КОВИД-19 или отрицателен тест, принципно отпада задължителното носене на маска. Изключение правят домовете за възрастни и болни, където маската тип ФФП2 може да се замени с обикновена маска.

Обикновената маска остава задължителна във всички затворени помещения, в транспорта, в такситата, в лифтовете и в помещенията за клиенти, на работните места за работа с клиенти. Задължителни остават маските за посетителите във всички здравни заведения и заведения за възрастни и хора с увреждания, като ръководствата могат да въведат и по-строга мярка - задължително носене на маска от типа ФФП2.

Заведенията, в които местата за сядане обикновено не се ползват или се ползват за кратко време - дискотеки, танцови локали и клубове, имат право да запълват до 75 процента от капацитета си.

Остава задължението за снемане на данните на посетителите в заведение или хотел, когато престоят им е над 15 минути. Задължението е валидно и за спортни площадки, увеселителни заведения и сбирки на повече от сто души.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.