"Некерман", "Туи", "Томас Кук" още дузина по-малки и по-големи туристически акули обявиха още преди първия сняг в Европа офертите си за 2019 г. Очаквано заради добрия климат, конкурентните цени и яденето и пиенето на корем в програмите "Всичко включено" сред водещите дестинации в бюрата в Германия, Полша, скандинавските държави и Англия е България.

Проиграването на ценовите оферти в сайтовете на чуждите туроператори изважда на показ драстичната разлика в цените на пакетите, които се предлагат за почивки по Българското Черноморие в чужбина, и тези, предлагани на място в хотелските вериги или в българските туристически бюра.

Първосигнално средностатистическият турист може да се шокира и да се ядоса на "алчните български фирми", но зад разликите в цените стоят дълбоки икономически причини, огромни пазари и обороти, каквито и най-големите български туроператори трудно достигат. Подобни, да ги наречем аномалии, могат да бъдат усетени в пазара на лекарствата, на битови стоки и на леки автомобили и не е задължително да търсим непременно "шашма". В сайтовете за хотелски резервации цените в 90 на сто от случаите също са по-ниски от тези на рецепции, независимо от таксите и комисионите, които плащат местата за настаняване.

Всъщност за потребителя едва ли е и толкова важно какви са причините Ханс да почива на Слънчака номинално по-евтино от Пешо и няма защо да го дразним със спекулации за спекула. Ако нещо трябва да се промени, то не е в туристическите бюра, а в пазарната култура на българския клиент.

Стотици хиляди българи си доставят вече стоки и предмети за бита от водещи търговски портали, голяма част от тях вече са открили, че и изгодните почивки и пътешествия у нас и по света са на един клик разстояние. Улеснение са предприетите в края на тази година стъпки към премахване на географските ограничения за плащания на стоки и услуги в рамките на Европейския съюз, така че вече да не може да ви бъде отказано плащане само защото е с карта от българска банка или защото се намирате на територията на България примерно.

Повишаването на интереса към покупки на туристически продукти в чужди бюра и агенции може да повлече след себе си и появата на некоректни търговци и дори измамници, но в по-далечна перспектива увеличаването на дела на „резервациите без граници” е неминуемо. И не бива да се чудим, ако за да изкараме почивката си по-евтино и по-качествено, в някои случаи ще е нужно да „минем” от Разград за Слънчев бряг през Лондон. Важното е да сме доволни. И ние, и хотелиерите.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Как Калин Калпакчиев качи в една лодка Доковска и Филчев*

В изминалите дни обществото бе залято с крясъци за независимостта на съда и сигурността на отделни негови представители. Напълно неоправдано и същевременно очаквано, с оглед стореното от състав на Апелативен съд - София. Активирани бяха всички ресурси на мрежата от зависимости, оплела в себе си ключови съдилища, икономически и политически структури, медии и адвокатура, за да бранят двама от магистратите, освободили предсрочно убиеца Джок Полфрийман. Макар същите двама съдии да сме свикнали да виждаме да атакуват, маркират и назидават. Днес те са "жертви", защото така им е удобно и се крият. Вече две седмици отказват да дадат обяснение за решението си – имало мотиви, които Лозан Панов публикувал дори на сайта на Върховния касационен съд, сякаш това не е официалната страница в интернет на най-висшата съдебна инстанция, а грантово финансиран блог на грантови съдии.

Грешната кукувица и платената човечност

Кoгaтo Бoг cъздaл Зeмятa и я зaceлил cъc звeрoвe и птици, нaпрaвил тaкa, чe oт вceки вид имaлo пo двoйкa. Пo тoвa врeмe и кукувицaтa cи имaлa мъж, нo тoй нe й дoпaдaл ocoбeнo и тя взeлa дa ce зaглeждa пo чуждитe.

Как Христо Иванов обедини прокуратурата

Протестите, организирани от Христо Иванов, вместо да постигнат желания ефект за всеобща гражданска мобилизация, разкриха плашеща мрежа от зависимости. На първо място, те показаха, че съществува професия "протестър", пише "Правен свят"