Учени от Университета в Саутхемптън твърдят, че са успели да разкрият тайната на изчезването на кораби в Бермудския триъгълник.

Това загадъчно място в Атлантическия океан, разположено на около 500 000 кв. км между Флорида, Бермудските острови и Пуерто Рико, от много години е прочуто с необяснимото изчезване на кораби и самолети.

Изследователите са стигнали до извода, че причина за масовата гибел на кораби в този район са 30 метрови вълни убийци, които често възникват в Бермудския триъгълник. Първите подобни вълни са регистрирани в района едва през 1997 г.

Според специалистите при сблъсък на няколко морски бури, вълните могат да се насложат и да образуват гигантски вълни, на които не могат да устоят дори големи кораби и затова може да потънат за минути.

Според океанографа Саймън Боксъл зоната на Бермудския триъгълник е идеална за образуването на подобни явления в морето. Освен това в района има и съчетание както от лошо време, така и присъствието на неопитни мореплаватели.

За да проверят теорията си изследователите от Саутхемптън са създали модел на големия кораб USS Cyclops, който е изчезнал в „Дяволския триъгълник“ през 1918 г. С помощта на моделиране учените са успели да създадат ефекта от „взривяваща се вълна“, която по версията им е станала причина за гибелта на плавателния съд.

„Без съмнения в този район се образуват високи вълни, твърди Боксъл – Те се появяват навсякъде, където има няколко бури едновременно“. Подобни вълни са вного стръмни и високи, изглеждат като стена от вода и се появяват неочаквано, обясняват експерти от Националното управление за океанографски и атмосферни изследвания в САЩ. Има и други райони, които са предразположени към подобни явления като региони около крайбрежието на Южна Африка. Те са породени от бурите в Индийския и Атлантическия океан. Там също така от години се наблюдава изчезване на кораби и самолети.

Експериментът на учените показал, че високите вълни наистина са способни да потопят кораб, като колкото по-голям е той, толкова по-голяма е вероятността голямата вълна да го прати на дъното. Малките кораби са успявали да се озоват на гребена й, докато големите просто са се цепели на две.

Освен това учените са коментирали и други хипотези, които обясняват изчезването на кораби в региона на Бермудите, като например магнитни аномалии. „Няма такива“, твърди Боксъл. Магнитните аномалии съществуват и са свързани с движението на земната мантия под кората, но най-близката такава се намира на повече от 1500 км южно, около бреговете на Бразилия.

Има и друга теория, свързана с възникването на въздушни джобове от взривоопасен газ метан под водата. Заради движението на водните пластове те могат да се издигнат на повърхността и да потопят кораба, а при отделянето му във въздуха вероятно е способен и да възпламени и прелитащи самолети.

Но според Боксъл до този момент това не е доказано експериментално. „Теоретично е възможно това да се случи, но има доста места по света, където това може да се случи“, казва той. Според учения най-вероятната причина за изчезването на кораби в района са човешки грешки.

Боксъл привежда като пример изчезването на 5-те американски военни самолета през 1945 г. по време на тренировъчна мисия – изследователят смята, че тяхното гориво просто е свършило.

Около една трета от всички регистрирани океански съдове, които са частна собственост, се намират в Щатите и островите недалече от Бермудския триъгълник, обяснява експертът. При това според бреговата охрана 82% от инцидентите на тази територия са се случвали с хора, които не са имали достатъчно умения за плаване в океана. Т.е. вземаш една трета от американските плавателни съдове, стоварваш ги в Бермудския триъгълник и при голяма концентрация на аматьори без опит, ето ти голяма честота на инцидентите, аргументират се изследователите от “Саутхемптън”.

Освен това далеч не на всички от тези съдове има радиоприемници и се използват устройства за навигация. “Няколко пъти, работейки в морето, сме срещали хора, които се ориентират по пътна карта. Някои разчитат на мобилните си телефони, но когато влезете на 50-60 км от брега, сигналът се губи”, разказва Боксъл. Така, оказвайки се в сърцето на бурята без възможност за промяна на курса или за изпращане на сигнал за помощ, много моряци може да загинат.

Бермудският триъгълни може да бъде разширен – той покрива цялото земно кълбо. Вълните се появяват навсякъде и там, където са концентрирани неопитни любители без какъвто и да било опит, ще има голямо количество загадъчни изчезвания“, твърди Боксъл.

Според съществуващите данни за 100 години Бермудският триъгълник е взел около 1000 жертви, като през годините са се появявали всякакви хипотези за аномалиите в този район, включително за намеса на извънземни сили, а също, че е възможно да са дело на магическите сили на жителите на потъналата Атлантида.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Пета жертва на коронавируса в Италия

Пети смъртен случай от новия коронавирус бе регистриран в Италия, а броят на заразените в страната надхвърли 200, предаде Ройтерс, като се позоваха на властите.