Изпаднала в безтегловност при търсенето на обект на изследването си, група австралийски учени твърди, че е успяла да обясни, защо хората виждат различни образи в картината „Жена ми и тъщата“, която е една от най-известните оптическа илюзии.

На картинката могат да се видят две жени – млада и възрастна. Първата гледа настрана, а втората е изобразена в профил – много добре се вижда големият й нос.

При изследването си специалистите избрали следния тривиален подход – направили допитване сред 666 души (в броя им вероятно не бива да търсим каквато и да било знаковост) от 22 държави по цял свят. Всички те били да възраст над 18 години. В крайна сметка обаче от първоначалните участници в проучването чудно защо останали само 393 души, които били граждани на САЩ (сред тях 242 мъже и 141 жени) на средна възраст 33 години (от 18 до 68 години). Картината им била показана за половин секунда, след което ги питали за предполагаемата възраст на лицето, изобразено на картината.

И така, в резултат на анализ на статистическите данни учените от университета във Флиндерс стигнали до извода, че разликата в рецепцията на творбата „Жена ми и тъщата“ зависи от възрастта на реципиента. Те твърдят, че хората по-млади от 30 години са склонни да виждат изображение на млада жена, докато онези, които живеят на този свят повече от три десетилетия са уверени, че пред тях е портрет на възрастна дама.

Любопитен е фактът, че обратният извод не може да бъде направен – т.е. по отговора на запитания не може да се установи психологическата възраст на реципиента.

Оптическата илюзия „Жена ми и тъщата“ се появява за първи път на картичка, отпечатана в Германия през 1888 г. През 1915 г. британският карикатурист Уилям Ели Хил пък публикува свой вариант на творбата в хумористичното издание Puck и именно в този вид тя придобива известност. През 1930 г. психологът Едуин Боринг използва картинката в статията си „Нова двусмислена фигура“, след което започват да я използват като илюстрация в учебниците.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини