През следващите месеци се очаква офисният пазар да бъде най-активен в следващите месеци. Той е изключително добре позициониран и е доминиран от растежа на IT компаниите и аутсорсинга заради качествената работна ръка и добрата среда на живот в страната. Това мнение изрази председателят на Асоциацията на собствениците на бизнес сгради Таня Косева – Бошова в ефира на Bloomberg TV.

Гостът обсъди представянето на България като инвестиционни дестинация в рамките на форума за недвижими имоти "Експо реал" в Мюнхен. "Тази година за първи път се организира този панел заедно с Агенция за инвестиции в София и Българо-германската камара, които са представители на Еспореал, а те от своя страна са най-голямото изложение за имоти в Европа. Разположено е на 60 000 кв. км площ. Представени са 2100 компании от 41 държави".

Таня Косева - Бошова отбеляза положителния факт, че сред участниците е имало две международни компании, които вече инвестират в България успешно. "След панела броят посетители на щанда бе осезаемо по-висок. За съжаление България не е добре маркетирана като държава и бизнес дестинация. Трябва да се опитаме да увеличим ликвидността си на пазара".

"Активността в идните месеци може да дойде от фондове, които вече са встъпили в Централна и Източна Европа. Капиталите са основно европейски, но около 20% от фондовете и компаниите, които инвестират в ЦИЕ, са от Азия", уточни Бошова.

Гостът отбеляза, е има доста знакови трансакции с южнокорейски компании, пояснявайки, че тези компании участват в големи фондове като косвени инвеститори.

"Гъвкавите работни места и споделените работни пространства са много активни. Други компании се връщат към кабинетната система на офисите. Гъвкавите договори за наем и отношения между наемател и наемодател са все по-застъпени в съвремието на пазара", каза още шефът на асоциацията.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Сделките през декември в София най-много от кризата насам

В София между октомври и декември миналата година са били сключени 9587 сделки с имоти, което е ръст с 5,2% спрямо същия период на предходната година. Това е и най-големият брой сделки в столицата през четвъртото тримесечие от кризата през 2008 г. насам. Общо през 2019 г. в столицата са сключени близо 30 хил. сделки с имоти, като броят им е по-висок с 5,4% спрямо 2018 г., сочат данни на Агенцията по вписванията, цитирани от Investor.bg.

Германци и холандци най-активни на имотния ни пазар

Германци, холандци, украинци и латвийци са най-активни на имотния ни пазар, показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ) за периода от началото на миналата година до края на ноември.

С 10 млн. лв. правим карта на сеизмичния риск в страната

До края на 2025 г. трябва да се изработи карта на сеизмичния риск в страната. Ангажимент за това има Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Това каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев в телевизионно интервю, информират от МРРБ.