Разделно събиране на боклука за 5 милиона българи (ТЕМАТА)
2

От екоминистерството отчитат:

Разделно събиране на боклука за 5 милиона българи (ТЕМАТА)

Отпадъците в контейнерите стават все по-годни за рециклиране

Разделното събиране на отпадъците обхваща 4 841 494 население според пазарния дял на организациите за оползотворяване на отпадъци от опаковки, съобщават от Министерството на околната среда и водите. Спрямо чл. 84 от Закона за управление на отпадъците, който задължава въпросните организации да имат сключени договори с не по-малко от 10 общини, като гарантират разделно събиране за не по-малко от 500 000 жители, бройката е 4 923 558. Това означава, че за над две трети от българите са осигурени контейнери, в които да изхвърлят пластмаса, хартия, метал и стъкло.

Най-голямата от организациите - „Екопак България“ АД, отчита 170 113,79 тона събрани отпадъци от разделното събиране, като рециклираните отпадъци от опаковки са 107 032 тона. Сключила е договори с 88 общини, обхванати са 2 543 058 жители със 17 568 контейнери с общ обем 24 279 540 литра. „Булекопак“АД е събрала 51 034 тона опаковки. Договорите й са с 45 общини, обхванати от системата за разделно събиране са 748 098 жители с 5231 контейнера с обем 7 114 120 литра. „Екоколект“АД е събрала 39 656,14 тона, а „Еко Партнърс България“ АД е с 38 520,43 тона. За 2019 г. "Екобулпак" АД отчита 104 623,191 тона пуснати на пазара отпадъци от опаковки, от които 77 934,031 тона са рециклирани. За изминалата година дружеството има сключени договори с 30 общини и 16 района в София, с общо обхванати в системи за разделно събиране 1 716 524 жители, обслужвани от 19 240 броя съдове за разделно събиране. Понастоящем "Екобулпак България" АД има разрешение, издадено от министъра на околната среда и водите за организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки. Към септември 2020 г. Екобулпак България АД обслужва 1 713 075 жители чрез 19 259 броя съдове за разделно събиране.

Според действащия в България Закон за управление на отпадъците компаниите, пускащи на пазара продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци, отговарят за разделното им събиране и постигане на съответните цели за разделно събиране, повторна употреба, рециклиране и оползотворяване. Не по-малко от 60% от теглото на отпадъците от опаковки трябва да бъдат оползотворени или изгорени в инсталации с оползотворяване на енергията.

Кръговата икономика, към която се стреми Европейският съюз и България като член на съюза, предполага материалите, вложени в произведените стоки, да се задържат възможно най-дълго в икономиката, а генерираните отпадъци да се сведат до минимум. Идеята е управлението на отпадъците да е толкова ефективно, че годните за рециклиране материали да не отиват в сметищата или да се изгарят, тъй като това уврежда околната среда. В момента се рециклират едва около 40% от отпадъците на домакинствата в ЕС, като този процент варира между отделните държави и региони от 80% до по-малко от 5%. По темп на развитие на дейността през 2016 г. сме на трето място в ЕС след Швеция и Германия, като в Германия две трети от сметта се разделя и рециклира. У нас все още обаче липсва дългосрочна визия за повече рециклиране и за намаляване на депонирането на битови отпадъци, установява анализ на екоминистерството, с който се предлагат промени в Закона за управление на отпадъците. Необходимо е да се подобри събирането и сортирането на отпадъците, което пък ще увеличи висококачественото рециклиране. С промените на закона се иска и разширена отговорност на производителите за различните видове отпадъци.

Основният акцент е обаче върху нивата на рециклиране и депониране на битовите отпадъци. Поради тези причини ЕС завишава целта за повторна употреба и рециклиране на битовите отпадъци до 65% през 2035 г. Въведени са междинни цели от 55% и 60% съответно за 2025 г. и 2030 г., както и намаляване до 10% на депонираните битови отпадъци до 2035 г., която може да бъде отложена с 5 г., при условие че държавата е постигнала намаление до 25%.

Едно от изискванията на ЕС е и да се въведе разделно събиране за биоотпадъци, опасни отпадъци, образувани от домакинствата, както и текстилни отпадъци в срок до 31 декември 2024 г., като у нас има проблем с нерегламентираното им изгаряне.

Организациите за оползотворяване на отпадъци от опаковки са установили, че с всяка година чистотата на отпадъка в контейнерите става все по-висока. Клошарите обаче продължават да се възползват от събраното в тях. Отпадъците в нашите контейнери са наша собственост и всяко отнемане е чиста криминална проява. Това, което се случва, е, че те вземат отпадъците и ги продават на пунктове за изкупуване и ние втори път ги купуваме от вторичните суровини, обясняват още от фирмите. По техни разчети от един контейнер трябва да се вади около 60-65% рециклируем отпадък. Заради клошарските набези обаче той рязко спадал до едва около 20%.


Отделят остатъците от кухнята в умни кофи

Морфологията на сметта у нас сочи голямо количество на биологичен отпадък за разлика от Европа, където опаковките са много повече и разделното събиране по-лесно. В този аспект София с почти 2 милиона жители ще кандидатства с революционен проект. 1000 домакинства от столичните квартали „Симеоново“, „Драгалевци“ и от район „Банкя“ ще получат контейнери за хранителни и кухненски биоотпадъци. Това е една от схемите за разделно събиране, по които Столичната община ще кандидатства с проектно предложение заедно с норвежка фондация по Покана №2 „Кръгова икономика и ресурсна ефективност“ от европрограмата „Опазване на околната среда и климатични промени“. На контейнерите ще бъдат поставени датчици със софтуер, който ще отчита движението и количеството на сметта. Така ще стане възможно да се отчетат, както генерираните отпадъци от всяко домакинство, така и постъпилите за преработка в общинското „Столично предприятие за третиране на отпадъци“. Всяко домакинство с контейнер ще получи персонален код, който ще се въведе в Единна система за контрол. При обслужването на контейнерите ще се отчита с четец персоналния код и колко е запълнен съдът, а информацията ще отива в база данни. Софтуерът ще помогне и да се направят ефективни маршрути за извозване на сметта.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.