0

Р азделението е важна част от "живота" на божура и е един вид система против стареене. По този начин избавяте растението от сухи и мъртви останки, огнища на гниене и щети от гризачи, както и стимулирате по-нататъшния цъфтеж, пише flowers.designluxpro.com. За разделяне на корените, ще ви е необходим градински инструмент или здрав кухненски нож, секач, а понякога дори и чук. По принцип божурът се разсажда през септември, но зависи от годината. Тази беше много топла и октомври се оказва месецът подходящ за освежаване на божура.

Разделението е важна част от "живота" на божура и е един вид система против стареене. По този начин избавяте растението от сухи и мъртви останки, огнища на гниене и щети от гризачи, както и стимулирате по-нататъшния цъфтеж, пише flowers.designluxpro.com. За разделяне на корените, ще ви е необходим градински инструмент или здрав кухненски нож, секач, а понякога дори и чук. По принцип божурът се разсажда през септември, но зависи от годината. Тази беше много топла и октомври се оказва месецът подходящ за освежаване на божура.

Една пъпка

Започнете да разделяте божура около ден след изваждането на коренището. Открийте в кореновата система местата където от всяко стъбло се отклоняват от 1 до 3 пъпки. От тях се развива кореновата система, която може да се счита за изолирана, тъй като леко изостава от основното коренище. Именно такива малки части с една пъпка могат да се използват, ако искате да получите малък цъфтящ храст през следващата година. Не се заблуждавайте, че от част с 2-3 пъпки, храстът ще цъфти изобилно. Напротив, растението ще изразходва повече енергия за заздравяване на тъканите в местата на подрязване, а вероятността от гниене на корените ще се увеличи значително.


Мишки


Имайте предвид, че мишките гризат големи парчета сладки и сочни корени, и точно те не могат да бъдат прехвърлени на ново място. Затова първо отделете единични с малка коренова система. Понякога те буквално сами се отделят от основата и трябва само да бъдат леко подрязани. Отстранете мъртвите части и поръсете отрязаните места с въглен.


Изкопаваме


Изкопайте божурите в сухо и топло време, така че буцата пръст, която ще извадите с корените, да не е твърде тежка. Поставете лопатата на 30-40 см от центъра на растението и я изправете вертикално. Ако я поставите наклонена можете да отсечете краищата на корените. Изкопайте храста от всички страни и внимателно го извадете от земята.


Не дърпайте


В никакъв случай не дърпайте божура за стъблата,особено ако храстът е на повече от 5-6 години. Не забравяйте, че трябва да оставите след изрязване стъбла с височина 5-10 см. 

Изчистете коренището от земята и го изплакнете обилно с вода. Ао през последните години растението е престанало да цъфти, вероятно вече е започнало да гние.

Получената яма за засаждане, трябва да е толкова дълбока, че коренището да е на 5 см под нивото на земята. Ако засадите божура по-високо, оставяйки пъпките на повърхността, има вероятност да замръзнат. Ако, напротив, те са надълбоко, божурът няма достатъчно сили да расте. Когато засаждате коренището, наклонете го леко настрани, така че растението да може да образува пъпки самостоятелно. Поливате и накая мулчирате. Създаването на красива цветна леха с божури ще изисква да засадите някои други растения, които успешно се комбинират с тях.Божурите се обичат с нарциси; лалета; флокс; лилиум; здравец; ириси; клематиси.

Син флокс цъфти до късна есен


Нискостеблен сорт флокс с ароматни едри цветове в синьо-лилаво може да издържи до -29 градуса, съобщава интернет магазин, съобщават от mmtrbg.com. Така когато повечето цветя са в края на своя цъфтеж, флоксът ще се погрижи в градината да продължат да греят ярки цевтове с продължителен цъфтеж от средата на лятото чак до края на есента. Вирее изцяло на слънце, устойчив е към плесен и не изисква специални грижи. Препоръчителна дълбочина на засаждане 15 см. Флоксовете са многогодишни студоустойчиви храсти, които цъфтят през лятото от юни до август и радват с ярка гама от цветове.


Изключително важно при засаждането на тези коренища е да спазят следните условия. Дълбочината на засаждане да е такава, че цветните пъпки на коренището да бъдат на нивото на почвата, което да се случва при температура от 2-12 С.

Снимки Телеграф