Раздават по две маски на членовете на секциите, при нужда слагат и машини за филтриране

Според здравния план за изборите:

Раздават по две маски на членовете на секциите, при нужда слагат и машини за филтриране

В ковид отделенията ще гласуват също с подвижни урни

Здравният план и мерките, при които ще се провежда вота на 4 април вече са готови, като предстои представянето им на междуведомствената комисия.Това стана ясно от думите на здравния министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на националния щаб.

По думите на Ангелов осигурят в него е да се гарантира живота и здравето на членовете на секциите -  чрез лични средствата и маски с висока защита. Именно затова се предвижда на членовете на секциите да бъдат раздавани по две маски, за да може така да се покрие целия изборен ден. 

Наред с това ще има дезинфектанти, ако е необходимо и машини за филтриране на въздуха, обясни Ангелов. Членовете на секционните избирателни комисии, които изявят желание, ще могат да бъдат ваксинирани. Те по думите на министъра са около 70 000 души.

Ангелов и  Кунчев дадоха да се разбере, че ще съсредоточат усилията си предимно върху членовете на секциите с подвижна урна, с каквато трябва да гласуват избирателите в изолация или карантина. 

Ангелов поясни, че наблюдавайки числата от 2-та и  3-та фаза на имунизация и броя на ваксините през февруари, е реалистично от края на февруари да започнат и 4-та фаза. Тогава биха могли да включат желаещите членове на СИК в 3 фаза и така да имат достатъчно време до осигурят ефективен имунитет до дата на вота. 

Кунчев поясни, че няма да се подходи към задължително имунизиране на онези избиратели, които искат да пуснат вот, защото това не повишавало риска от заболяване. Процесът на гласуване отнемал 15 и 20 минути и нямало особен риск. 

Здравният министър уточни, че в ковид отделенията ще гласуват с мобилни урни или такива ще бъдат поставени в самите отделения на специално място. Важно е да се знае каква част от пациентите желаят да гласуват. Въпрос с организация. Те ще бъдат част от мобилните урни, подчерта министърът и добави, че членовете на тези секции ще бъдат екипирани и няма да изложат на риск нито един от тях.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.