Социално слаби и трайно безработни хора от Видинско ще се сдобият със собствени пчелини по проект.

15 души в уязвимо положение ще бъдат подпомогнати с всичко необходимо, за да се захванат с пчеларство и така да формират допълнителни доходи, съобщи Мариан Димитров, председател на благотворителната фондация „Адра България”. Дейностите по проекта ще се финансират от „Адра Интернешънъл” - световна организация, разположена в 130 държави и провеждаща хуманитарни акции в много държави в цял свят.

Фондацията, заедно с видинското пчеларско дружество „Димитър Балев”, в следващите 18 месеца ще реализират проект за развитие на пчеларството сред социално слаби хора. Проектът е на стойност 50 000 щатски долара.

Насока

Този проект е социално ориентиран – пример за социално предприемачество, подчерта Мариан Димитров. Той обясни, че са избрали да реализират проекта във Видинска област, защото това е регион, в който икономическата ситуация е сложна и е голям броят на хората, които се нуждаят от подкрепа. От друга страна, във Видин са налице географски и климатични условия, които са благоприятни за развитието на пчеларството.

Инвентар

Заедно с представители на социалните служби във Видин и с пчеларското дружество избрахме 15 души, на които да помогнем. Всеки един от тези бенефициенти ще получи по 12 пчелни семейства, нова електрическа центрофуга, пчелни пити (восъчни основи) и всичкия друг необходим инвентар и оборудване, обясни Мариан Димитров. Той допълни, че включените в проекта бенефициенти ще преминат и обучение, организирано от видинското пчеларско дружество „Димитър Балев”, след което ще получат съответния сертификат за удостоверяване на придобитата квалификация. Сертификатът ще им даде възможност да кандидатстват пред Държавен фонд „Земеделие”, например за субсидии. Ще се подпомагат хора до 40-годишна възраст.

Подбрали мотивирани участници

За подбора на хората, които да бъдат включени в този социален проект, е отговаряло пчеларското дружество във Видин, като всяка една кандидатура е била подробно обсъдена, подчерта Петър Младенов, председател на пчеларско дружество „Димитър Балев” – Видин.
Младенов обясни, че от фондация „Адра” са задали определени критерии, по които е правен подборът, но стремежът е бил не само да бъдат включени хора с нисък статус и в уязвимо положение, но и да бъдат подбрани участници, които са мотивирани и имат желание да се занимават с пчеларство. По този начин стигнахме до хора, които са трайно безработни.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

16 млн. лв. за животновъдите

УС на ДФ „Земеделие” утвърди общ финансов ресурс до 15 871 860 лв. за изплащане на втори транш по Схемата за преходна национална помощ за говеда, необвързани с производството (ПНДЖ1) за Кампания 2019 г.

Кандидатстването започва от  3 февруари

Разпределят 18,6 млн. лв. за плодове и зеленчуци

Кандидатстването започва от 3 февруари

Производителите на плодове и зеленчуци ще могат да се възползват от 4 пъти по-голям бюджет през 2020 г. по схемата „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция”. Това съобщиха от Държавен фонд „Земеделиие”.