2500 пакета с храна раздаде на шофьори на ТИР-ове на южната граница Българо-турската търговско-индустриална камара (БТТИК), съобщи изпълнителният директор на неправителствената организация Венцислав Венков. Инициативата е на председателя на камарата Фикрет Индже и членовете на УС, а се очаква днес да я продължат и други представители на бизнеса и НПО.

„Действахме импулсивно и на момента, обадиха се вчера, че опашката е близо 50 километра, шофьорите нямали храна, вода, дезинфектанти и трябваше бързо да измислим нещо. Първа се включи компанията „Алкомет“ от Шумен, после и други и буквално за няколко часа събрахме пари, с тях бяха направени спасителни пакети с храна, вода, дезинфектанти.“ – разказа Венков. Пакетите са раздадени незабавно. „Не сме делили шофьорите на българи, турци или други – храна и вода получиха всички, които се нуждаеха и са блокирани на границата“. – допълни още изпълнителният директор на БТТИК.

„Призовавам  всички според възможностите си и желанията да помогнат с каквото могат. Държавата приема едни мерки, но те едва ли ще бъдат достатъчни, затова трябва бизнесът да се включи с това, което може. Призовавам всички да помогнат. Шумен е силен икономически център, има сериозен бизнес, който трябва да се включи. Това са измеренията на съпричастността – да помогнем с техника, с дезинфектанти, с пакет храна за шофьор, който два дне не е ял. Малки, обикновени неща, но от голямо значение, което ще оценим впоследствие.“ – коментира Венцислав Венков. Междувременно фирми от БТТИК са внесли над 140 хиляди лева за подпомагане на борбата с коронавируса, като набирането на дарения продължава.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Сдружение „Център за психологически изследвания“ става представителна организация

Правителството призна Сдружение „Център за психологически изследвания“ за национално представителна организация за срок от четири години. Това съобщиха от Министерски съвет.

МОН раздава 82 000 лв. за тазгодишните носители на награда „Питагор”

МОН раздава 82 000 лв. за тазгодишните носители на награда „Питагор”

МОН раздава 82 000 лв. за тазгодишните носители на награда „Питагор”

82 000 лв. ще бъдат раздадени от образователното министерство на тазгодишните носители на награди „Питагор“ за съществен принос на български учени и научни колективи за развитието на науката в периода 2017-2019 г. Българските учени ще се състезават в 8 категории, като всеки от победителите в тях ще получи грамота, холограма на статуетката „Питагор” и парична сума.