1,8 милиона лева е раздало социалното министерство по Националната програма за достъпна жилищна среда за инвалидите, по която всеки човек с увреждане може да получи до 8 000 лева за преустройство на кола и до 100 000 лева за приспособяване на жилищна среда. Това показват данните на министерството, предоставени на „Монитор“.

Националната програма стартира пилотно на 21 август 2019г., а проектните предложения по Компонент 1 „Достъпна жилищна среда” и по Компонент 2 „Лична мобилност” се събираха един месец. Целта на програмата е изграждането на съоръжения за хора с увреждания в съществуващи жилищни сгради и прилежащите им пространства, както и приспособяване и преустройство на лек автомобил и обучение за шофьорска книжка По време на кампанията миналата година са подадени 55 заявления с предложения по Компонент 1, както и 7 заявления с предложения по Компонент 2 или общо 62 проектни предложения на обща стойност 2,3 млн. лв. Те са подадени в 18 общини – Ардино, Бургас, Враца, Горна Малина, Дупница, Казанлък, Козлодуй, Кюстендил, Плевен, Пловдив, Поморие, Провадия, Сатовча, Силистра, Сливен, София, Трявна и Трън. Одобрени са 39 проекта на обща стойност 1,8 млн. лв., уточни Валерия Ботева – ръководител на проект „Красива България“ пред „Монитор“. По тях са изградени и монтирани общо 53 съоръжения за достъпна среда в жилищни сгради- 32 стълбищни подемника, 13 рампи, 6 вертикални подемника и 2 асансьора. По компонента за „Лична мобилност“ пък са монтирани 4 приспособления на лични автомобили, улесняващи хората с увреждания. Най-скъпи са проектите за асансьори за инвалиди, а цената им се покачва от броя етажи, на които трябва да спира съоръжението, обясни Ботева. Най-често пък се кандидатствало за стълбищни платформи, защото всички стари панелни блокове са недостъпни за инвалидите. Според Валерия Ботева, краткият срок за кандидатстване през миналата година не е позволил на всички желаещи да се включат. Тази година обаче програмата ще стартира през март и ще приключи 3 месеца по-късно, за да могат всички кандидати да успеят да изготвят проекти и да ги предадат. Очаква се да има повече проекти и съответно повече съоръжения в помощ на инвалидите. Сумата, която е предвидена за 2020 година отново е 2 млн. лв., уточни Ботева.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

След наредена проверка на Борисов: Спряха две кариери над Белащица

Спират концесията на двете дружества, които разработват находища за инертни материали край Белащица. Новината идва няколко часа след като премиера Бойко Борисов нареди проверка на кариерите.

Иззеха 5 т храни с изтекъл срок на годност

Близо пет тона хранителни продукти без етикети или с изтекъл срок на годност са били задържани от полицията в Сливен след сигнал на граждани за съмнителни разтоварни дейности в пригодено за склад помещение в квартал „Даме Груев“.

60% нямат санитарно-охранителна зона

Почти всяко второ водовземане е без разрешително

60% нямат санитарно-охранителна зона

40% от водовземните съоръжения към ВиК дружествата работят без разрешително. Това обяви екоминистърът Емил Димитров след правителственото заседание в четвъртък. „Водовземните съоръжения на ВиК операторите за питейно-битовите води са 7400 броя. 40% от тях се използват без издадено разрешително и ние трябва да ги затворим. 60% пък нямат определени санитарно-охранителни зони“, каза Димитров.