Раздадоха 1,8 млн. лв. за рампи и асансьори

Раздадоха 1,8 млн. лв. за рампи и асансьори

4-ма инвалиди взеха пари за преустройство на колата си

1,8 милиона лева е раздало социалното министерство по Националната програма за достъпна жилищна среда за инвалидите, по която всеки човек с увреждане може да получи до 8 000 лева за преустройство на кола и до 100 000 лева за приспособяване на жилищна среда. Това показват данните на министерството, предоставени на „Монитор“.

Националната програма стартира пилотно на 21 август 2019г., а проектните предложения по Компонент 1 „Достъпна жилищна среда” и по Компонент 2 „Лична мобилност” се събираха един месец. Целта на програмата е изграждането на съоръжения за хора с увреждания в съществуващи жилищни сгради и прилежащите им пространства, както и приспособяване и преустройство на лек автомобил и обучение за шофьорска книжка По време на кампанията миналата година са подадени 55 заявления с предложения по Компонент 1, както и 7 заявления с предложения по Компонент 2 или общо 62 проектни предложения на обща стойност 2,3 млн. лв. Те са подадени в 18 общини – Ардино, Бургас, Враца, Горна Малина, Дупница, Казанлък, Козлодуй, Кюстендил, Плевен, Пловдив, Поморие, Провадия, Сатовча, Силистра, Сливен, София, Трявна и Трън. Одобрени са 39 проекта на обща стойност 1,8 млн. лв., уточни Валерия Ботева – ръководител на проект „Красива България“ пред „Монитор“. По тях са изградени и монтирани общо 53 съоръжения за достъпна среда в жилищни сгради- 32 стълбищни подемника, 13 рампи, 6 вертикални подемника и 2 асансьора. По компонента за „Лична мобилност“ пък са монтирани 4 приспособления на лични автомобили, улесняващи хората с увреждания. Най-скъпи са проектите за асансьори за инвалиди, а цената им се покачва от броя етажи, на които трябва да спира съоръжението, обясни Ботева. Най-често пък се кандидатствало за стълбищни платформи, защото всички стари панелни блокове са недостъпни за инвалидите. Според Валерия Ботева, краткият срок за кандидатстване през миналата година не е позволил на всички желаещи да се включат. Тази година обаче програмата ще стартира през март и ще приключи 3 месеца по-късно, за да могат всички кандидати да успеят да изготвят проекти и да ги предадат. Очаква се да има повече проекти и съответно повече съоръжения в помощ на инвалидите. Сумата, която е предвидена за 2020 година отново е 2 млн. лв., уточни Ботева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.