0

Т рийсет и четири годишните близнаци – албанци Едуард и Едмонд Туши крадат на поразия из Северна Италия, от време на време полицията ги сгащва, но продължават да са си на свобода.

Трийсет и четири годишните близнаци – албанци Едуард и Едмонд Туши крадат на поразия из Северна Италия, от време на време полицията ги сгащва, но продължават да са си на свобода.

Ами още не се е намерил съдията, който да ги прати зад решетките, тъй като са еднояйчни близнаци, приличат си като две капки вода и ДНК-то им е абсолютно еднакво. Различни са само отпечатъците на пръстите им, но двамата винаги действат с ръкавици и по отделно, което ще рече, че следите, които оставят по фасове, чаши и дрехи водят и към единия, и към другия. Съответно не само съдиите не могат да се произнесат кой от двамата близнаци е извършил поредната голяма кражба, но не могат да го кажат и специалистите от нарочния научен институт към корпуса на карабинерите.

Миналия четвъртък Едуард и Едмонд застанаха за последен, четвърти път, пред Темида във Верона. Почти както винаги досега, основен обвиняем бе Едуард, но в съда по установилата се поне от пет години традиция се явиха двамата. Обирът, за който Едуард бе изправен на подсъдимата скамейка, е извършен в края на есента в село недалеч от града на Ромео и Жулиета. Крадецът влязъл по малките часове на нощта в къщата на пенсионер, започнал да тараши наред, но собственикът на дома се събудил и се нахвърлил върху необичайния си гост. Последвала кратка схватка, бандитът успял да се отскубне и да избяга с докопаната плячка, но в ръцете на пенсионера останала шапката му. По нея имало яки следи от пот и полицаите протрили ръце доволно, надявайки се този път най-после да заковат Едуард и да го пратят в затвора. Да, ама в трибунала той набедил брат си за престъплението, оня пък му „върнал топката“ и председателката на съдебния състав Лаура Донати вдигнала безпомощно ръце. И Едуард бил освободен, тъй като магистратката и колегите й не могли да посочат, кой точно близнак е сгазил лука - ДНК-то в потта на шапката, тоест основното доказателство на обвинението, било като на двамата.

Иначе при обиск в дома на албанците в градчето Кастильоне деле Стивиере полицията намерила 24 хил. евро в брой, 5 часовника „Ролекс“, диаманти и други бижута на обща стойност 300 хил. евро. Не били конфискувани, тъй като поне досега и Едуард, и Едмонд, не са осъждани за кражби. Но органите на реда се надяват те скоро да влязат зад решетките, защото учените - карабинери от специалния институт са се заканили да се съоръжат с модерна техника. С която да могат да установяват и най-малките генетични разлики в ДНК-то...