Бизнесмен и ортопед източили над 130 бона от НОИ (ОБНОВЕНА)

Бизнесмен и ортопед източили над 130 бона от НОИ (ОБНОВЕНА)

Собственикът на фирма се издирва, лекарят е пуснат под гаранция от 30 бона

Бизнесмен и известен ортопед от Пловдив източили над 130 000 лева от фонд "Държавно обществено осигуряване" на НОИ с фалшиви болнични. Разследването стартирало след сигнал на НОИ за издаване на много болнични листове към една конкретна фирма.  Това съобщи зам.-районният прокурор на Пловдив Румяна Зайкова- Калеева.

Тя уточни, че разследването е мащабно и то е установило, че един от председателите на Експертна лекарска комисия е издал 47 болнични листа и 41 амбулаторни, вследствие на което на фонда е била причинена към момента установена вреда в размер на малко повече от 36 310 лева. „Две лица са привлечени в качеството им на обвиняеми. На едното от тях – лекарят, който е издавал болничните листове, е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 30 000 лева“, каза още тя. Калеева уточни, че бизнесменът се е укрил и е бил обявен за издирване.

По думите на наблюдаващия прокурор от Районната прокуратура в Пловдив Димитър Пехливанов служителите във фирмата, на които са били издавани болничните, са били назначени в дружеството на висококвалифицирани длъжности с максимален осигурителен доход. „За тях в продължение на година и половина са били издадени общо 117 болнични листове за 1674 работни дни и им е било изплатено обезщетение от Държавното обществено осигуряване в размер на 76 000 лева“, заяви Пехливанов. Той уточни, че един от обвиняемите за извършена документна измама в особено големи размери и подбуждане към лъжесвидетелстване за един от свидетелите по делото, е регистрирал фирма със седалище в Харманли. Фирмата е била създадена единствено и само, за да се използват служителите за източване на фонда на НОИ. Назначил е 10 човека от различни краища на страната, като повечето били предимно от Северна България. Обещал им е много солидно заплащане, а допреди това те са работили на нискоквалифицирани длъжности. След като ги назначил на трудов договор, бизнесменът дошъл в едно от ДКЦ-тата в Пловдив и се срещнал с председателя на ортопедичната лекарска комисия. Според разследващите това е известният ортопед и доказан професионалист в Пловдив д-р Георги Кръстве. По данни на един от свидетелите двамата са имали приятелски отношения.

„Така през 2017г. е започнало издаването на болнични листове на тези служители. Категорично по делото е доказано, че нито един от тях не е присъствал и не е бил на преглед. Нещо повече – болничните се издавали на конвейр, като според друг свидетел, това е било стереотип на работа в тази лекарска комисия, която заседава от 2004-2005г. Там болничните се издавали на общо основание. Както се изрази един от свидетелите по делото: „По-трудно е да си изкараш карта за Градския транспорт, отколкото болничен в тази комисия“, обясни наблюдаващият прокурор Димитър Пехливанов. След като това било установено, станало ясно и друго.

Управителят на фирмата получил общо болнични за себе си, не само от ортопедичната комисия, но и от други, за 53 900 лева. Въпросният бизнесмен не е работил абсолютно никъде. Осигурявал се е в собствената си фирма и единственото му занимание било да получава помощи от фонд „ДОО“ към НОИ. Диагнозите на служителите му били доста лаконични, за да се осуети евентуална проверка.

„Тоест, той е един от тези, които упражняват тази професия „болен“ без трудова ангажираност, с много добра изградена схема, като всички пари се превеждат в микросметки. Накрая този човек ги превежда в своя собствена сметка и след това си ги харчи. Фирмата му дължи на държавата суми към 60 000 лева. Законът за издаването на болничните е бил спазван“, съобщи още Пехливанов. Той уточни, че на председателя на лекарската комисия е повдигнато обвинение за документна измама, с която е спомогнал на другия обвиняем да получи средства от НОИ за 36 000 лева. Повдигнато е и обвинение за съставяне на амбулаторни листове с невярно съдържание, тъй като те съпровождат всеки един болничен лист и са доказателства, че пациентът е прегледан от лекар. На всички служители на фирмата от Харманли са били издавани болнични за максимален период от време, който е до 180 дни. Служителите на тази фирма са получавали болнични и от други места, което тепърва ще се проверява.

„В рамките на само един ден – на 24 август, се проведе специализирана полицейска акция. Бяха претърсени пет адреса – четири в Пловдив и един в Пазарджик. Иззети са: медицинска документация, флашки, компютърни конфигурации, както и моторно превозно средство на единия от обвиняемите. Собственикът на фирмата в момента се издирва и предстои да бъде арестуван“, каза директорът на ОД на МВР в Пловдив ст. ком. Йордан Рогачев. Болничните са внасяни в София, а прегледите уж са били извършвани в Пловдив. „Това е един болничен туризъм и за съжаление се осъществява с цел злоупотреба, а хората, които ги преглеждат, са от Габрово, Търново и др. населени места в Северна България“, обясни още Димитър Пехливанов. Бизнесменът е обещавал на служителите си, че ще започнат да работят на мащабни строителни обекти, но това така и не се е случило. Хората не са получавали реално парите от болничните. Били са им изплащани дребни суми на ръка, са установили още разследващите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.