0

Д окато за изразяването на отвращение е необходимо само едно изражение на лицето, да се предаде щастие са нужни 17 - свидетелство за многообразието от форми на радост, наслада, удовлетворение, сочи американско изследване.

Докато за изразяването на отвращение е необходимо само едно изражение на лицето, да се предаде щастие са нужни 17 - свидетелство за многообразието от форми на радост, наслада, удовлетворение, сочи американско изследване.

Така учените разбиват концепцията на гениалния руски писател Лев Толстой, според когото всички щастливи семейства си приличат, а всяко нещастно семейство е нещастно по своему.

Според учените, за да покажат страх, хората използват три лицеви изражения, за да изразят изненада - четири, а за да демонстрират тъга и гняв - по пет.


Изследователите обясняват, че нюансите в изразяването на щастие могат да се доловят дори в това колко е широка изписаната на лицето усмивка или в бръчиците около очите.
"Резултатите от проучването ни очароваха, защото свидетелстват за сложния характер на щастието. Щастието действа като социална спойка и се нуждае от многообразие от лицеви изражения. Същевременно отвращението си е просто отвращение", казва Алекс Мартинес от изследователския екип от университета на Охайо.
Проучването показва, че хората могат да конфигурират лицата си по хиляди начини, за да предават емоции - от гняв и тъга до буйна радост. Само 35 лицеви изражения обаче са сходни в различните култури.
За целите на изследването специалистите са подбрали списък от 821 думи на английски език, описващи различни чувства, след което са ги използвали, за да потърсят в интернет изображения на човешки лица.
Думите са били преведени на различни езици и включени в търсачките, популярни в 31 страни на различни континенти, за да бъдат изтеглени равен брой изображения.
Специалистите са открили приблизително 7,2 милиона лицеви изражения сред различни култури.
С помощта на компютърни алгоритми учените са установили, че човешкото лице може да се конфигурира по 16 384 уникални начина, комбинирайки различни мускули по разнообразни маниери.
Изследователите след това са сортирали милионите изражения по категории, търсейки онези, които изразяват сходни емоции в различните култури. Специалистите са открили само 35.