Разбиха банда от хакери, източила над 100 млн. лв. (ОБЗОР, СНИМКИ и ВИДЕО)
16

Разбиха банда от хакери, източила над 100 млн. лв. (ОБЗОР, СНИМКИ и ВИДЕО)

ГДБОП и Специализираната прокуратура неутрализираха банда, занимавала се пране на пари, придобити от компютърни измами. Организацията е действала от 2016 г., а сумата, събрана от престъпната ѝ дейност възлиза на 44 милиона евро и 15 милиона щатски долара, съобщи говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

Прокуратурата е повдигнала обвинения по случая на шестима лица, като единият е с постановена мярка „парична гаранция“, поради влошено здравословно състояние. Повечето от тях са осъждани за финансови измами и кражби. Един от тях е с ливанско гражданство, друг е с българо-иранско, а останалите са български граждани.

Измамата бандитите осъществявали като „прониквали“ в електронните пощи на търговско дружество чрез налучкване на паролата, изпращане на фишинг имейл или чрез компютърен вирус. Те следяли внимателно кореспонденцията между две търговски дружества и се намесвали в момента, в който се уговарят условията по плащането. Тогава измамниците правели фалшив имейл адрес, който е почти идентичен с този на дружеството получател на средствата от сделката. Те посочвали IBAN, който бил на фирма с фиктивни собственици – финансовите мулета на бандата. У нас схемата действала така: Регистрира се дружество, чийто собственик и управител е социално слабо лице, с капитал от 2 лева и при определени адвокати на тяхно име се откриват банкови сметки и се активира онлайн банкиране. След това средствата от престъпната си дейност те разпределят в банкови сметки в Китай. Използваните такива фирми са над 90. Измамените са най-вече от САЩ и Западна Европа. Финансовите мулета измамниците набирали в гр. София и гр. Своге.

Вчера при претърсвания в гр. София, гр.Своге и село Новачено били намерени и иззети компютърни конфигурации, таблети, копирани лични документи и пластики.

„За първи път се стига до едно ниво, което е над финансовите мулета“, коментира директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. „Стигнахме до лицата, които правят една фирма, теглят пари и прехвърлят парите по електронен път. Хакването на мейлите е било от цял свят. Много български граждани стават жертва и впоследствие "финансови мулета". Тази престъпна дейност придобива епидемичен характер.“, допълни той.

„Измами като тази се случват от 2006 г. Това е поредната разбита група. Механизмът на “Ливанската пералня” представлява - хакер, който заразява компютър, компрометира се пощенската кутия на фирми-жертви, следи се кореспонденция между фирми и на определен етап когато се стига до сделка, фактурите се подменят. Фирмата-жертва не превежда парите си на компаниите, с които има отношения, а на сметка, която се контролира от измамниците. Парите се превеждат по сметките в България. Чрез интернет банкиране организаторите са прали парите към Хонконг", заяви ръководителят на специализирания отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП Явор Колев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.