Равнопоставеността в работата привлича инвестиции

Равнопоставеността в работата привлича инвестиции

Равенството между половете на работното място може да допринесе за привличането на повече инвестиции. Това би могло да помогне и за по-доброто представяне на нейните служители, показва проучване на компанията Accenture за 2019 г.

Според проучването равенството се крепи от 40 фактора, свързани с различните поведения, мнения и демонстрирани политики. Те се разпределят в няколко направления, някои от които се отнасят до стимулирането на жените да се развиват, до вярата, че двата пола получават еднакви заплати и до това, че на мъжете им е позволено също да взимат отпуск, но по бащинство. „Ако организациите искат да се развиват, те трябва да станат равни”, пишат авторите на доклада. Културата на равнопоставеността води до по-изобретателно мислене на служителите, както и до желание от тяхна страна да се развиват и да са по-иновативни. Иновативният начин на мислене е 6 пъти по-висок там, където има равенство, в сравнение с тези компании, в които няма.

Той се определя от 6 ключови фактора: цел, ресурси, желание за експерименти и за промяна, мотивация и екипна работа. Благодарение на него,

глобалният БВП може да се покачи на 8 трилиона долара до 2028 г.,

ако иновативното мислене се повиши с 10% във всички страни. „Няма значение кои или къде са тези хора – стига да имат чувство за принадлежност и да мислят, че са ценени от работодателите си, служителите са стимулирани да мислят иновативно”, смятат изследователите.

Работещите в компаниите, при които има равенство, виждат по-малко пречки да са иновативни. 40% от респондентите в равнопоставените дружества смятат, че нямат пречки, едва 21% в типичните компании са на същото мнение, а само 7% от неравопоставените мислят, че нямат перипетии пред своята креативност. Числата са подобни и по отношение на страха от провали.

85% от служителите в компании с култура на равенство не се притесняват да се провалят,

а 75% признават, че допускат грешки в опитите си да са иновативни. От друга страна, в най-неравните едва 36% не се притесняват от провал и 41% споделят, че допускат грешки. В типичните компании и по двата критерии процентите са 56%.

95% от бизнес лидерите смятат, че иновациите са важни за конкурентоспособността, а 91% от служителите искат да са иновативни. 76% са тези шефове, които насърчават служителите си да са иновативни, но

едва 42% от служителите пък смятат, че са насърчавани.

Според проучването много по-добър стимул за иновативно мислене е равнопоставеността, а не заплатата. Затова и от Accenture са си поставили за цел до 2020 г. процентът на жените на позиция „Управляващ директор” да достигне 25% в световен мащаб. „Ние се ангажираме да ускорим равенството за всички и да създадем работна среда, в която всеки един от нашите хора да се чувства, че принадлежи”, коментира старшият мениджър Петър Торнев.

Екипът на компанията у нас цели да подобри работната среда на жените в технологичния сектор.  „Знаем, че като работодател трябва ние да направим първите стъпки към подпомагане кариерното развитие на жените в страната”, каза още Анна Марич, която ръководи нова програма за включване и разнообразие на Аccenture Bulgaria.

Проучването се проведе онлайн като се допита до повече от 18 000 специалисти в 27 страни, от които 1 400 са от САЩ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.