Европейският съюз трябва да осигури медицинска екипировка в борбата с коронавируса, както и равен достъп на всички до бъдеща ваксина. Трябва да се използват иновативни технологии като 3D принтиране, за да се помогне на болниците. Това се казва в позиция на депутатите от Европейския парламент.

Освен това се посочва, че спекулациите с цените и измамите трябва да спрат, а потребителите да бъдат третирани справедливо.

За да се предотврати недостигът на стоки от първа необходимост, като храни, фармацевтични продукти, медицински консумативи и оборудване за лична защита, Европейската комисия трябва да следи внимателно всички ограничения, наложени от държавите членки по отношение на свободното движение на стоки на вътрешния пазар и да гарантира че правилата на ЕС се спазват", подчертават евродепутатите.
Страните от ЕС трябва също така да гарантират, че професионалните услуги, особено в секторите на здравеопазването, грижите за деца или възрастни хора в трансграничните региони, могат да продължат да функционират.

"Необходимо е да се засили законодателството по процедурите за възлагане на съвместни обществени поръчки, за да може да бъдат използвани за закупуване на ваксина, след като тя стане налична, както и да се избегнат спекулациите с цената й и да се осигури равен достъп в рамките Европейския съюз", заяви комисията по вътрешен пазар.

Евродепутатите призовават страните от ЕС да координират използването на иновативни технологии.

"Секторът за производство чрез 3D принтиране може да предложи незабавни решения за болници, които изпитват внезапен и непредвиден недостиг на оборудване или ограничен достъп до основни лични предпазни средства", казват още членовете на ЕП.
Те призовават Европейската комисия и националните органи активно да следят пазара по време на кризата, за да не допуснат да бъдат нанесат вреди на потребителите поради ситуацията с COVID-19.

Те трябва да споделят информация за злоупотреби, например подвеждащи твърдения във връзка с коронавируса за причините за увеличение на цените или измами, по-специално за продукти, които в момента са с голямо търсене. Необходим е последователен и координиран подход за справяне със заблуждаващи практики на нелоялни търговци, по-специално за тези, които продават фалшиво медицинско оборудване онлайн, настоява комисията IMCO.

Комисията на ЕП по вътрешния пазар и правата на потребителите приветства насоките на ЕК относно регламентите на ЕС за правата на пътниците и позоваването на правилата за туристическите пакети, които им позволяват да отменят пътуванията си без глоби и неустойки при "неизбежни и извънредни обстоятелства", които освен това изискват туроператорите да предоставят помощ на своите клиенти, блокирани в чужбина.

Евродепутатите посочват също, че ЕК трябва редовно да информира Европейския парламент за това как се развива ситуацията на вътрешния пазар, за да се гарантира, че Парламентът има демократичен контрол върху процеса, припомнят членовете на ЕП от комисията по вътрешен пазар.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Телеграф медиа: Благодарим ви, герои в бяло!

Честит празник, български медици!

Днес, в тези трудни дни на световна пандемия, все по-силно се усеща колко важни за цялото общество сте вие - героите в бяло, които без страх заставате на първа линия в битката срещу заразата. Знаем какво ви коства това, знаем и какви са жертвите, които правите за всеки от нас. Ежедневно.

Трагедия в САЩ - всяко пето дете с коронавирус се нуждае от лечение

Всяко пето от заразените с коронавируса деца в САЩ се нуждае от болнично лечение, като най-голяма е вероятността за хоспитализация при бебета, ненавършили 12 месеца. Това показва първият анализ на болестта сред най-малките пациенти, предаде Ройтерс.

Обясниха защо коронавирусът поразява и млади

Коронавирусът засяга най-силно възрастните хора и тези с хронични заболявания, но сред жертвите на вируса също има здрави и млади хора. Експертите се опитват да разберат защо умират и здрави хора, пише "Гардиън".