0

Р астящата инфлация, а не бюджетния дефицит крият рискове по пътя ни към еврозоната, предупреждават икономисти пред БТВ. Натрупаната инфлация от януари до ноември миналата година достигна рекордните за последните 10 години 7,3%, докато бюджетните харчове не водят до надскачане на допустимия дефицит.

Растящата инфлация, а не бюджетния дефицит крият рискове по пътя ни към еврозоната, предупреждават икономисти пред БТВ. Натрупаната инфлация от януари до ноември миналата година достигна рекордните за последните 10 години 7,3%, докато бюджетните харчове не водят до надскачане на допустимия дефицит.

Заради високите цени на енергоносителите и растящите доходи инфлацията ще продължи да расте и през следващите месеци, прогнозират експертите. Еко Евросъюзът е готов да толерира в момента повече разходи на държавите
членки заради COVID мерките, то за инфлацията компромиси може и да няма.

При същинското влизане в Еврозоната, когато се случи, икономисти очакват допълнително увеличение на цените, но не шоково. Съветът на експертите към правителството е да планира внимателно харчовете за догодина. Причината е, че очакват изискването за нисък бюджетен дефицит на Брюксел отново да стане задължително.