0

И нжектирайки нановлакна в листата им, учени установиха, че растенията също са в състояние да изпитват болка, пише в. "Дейли мейл".

Инжектирайки нановлакна в листата им, учени установиха, че растенията също са в състояние да изпитват болка, пише в. "Дейли мейл".

Изданието цитира разработка на екипа на проф. Майкъл Страно от американския Масачузетски технологичен институт. Чрез нановлакната учените са успели да регистрират дали се отделя веществото водороден пероксид, чрез което растенията обикновено реагират при нараняване.
Когато нановлакната влязат в контакт с повишените нива на пероксида, те започват да издават флуоресцентен сигнал, който лесно се улавя от инфрачервена камера, свързана с евтино компютърно устройство за 35 долара, предава БТА.


Флуоресцирането на нановлакната е ясен индикатор, че растенията изпитват болка или са попаднали в животозастрашаваща ситуация. Новата разработка може да бъде много полезна за фермерите, които ще следят за здравето на реколтата чрез сигнали, получавани на мобилните им устройства.

Екипът на проф. Страно тествал новото откритие върху осем вида растения, сред които фигурирали спанак, ягоди и рукола. "Растенията имат много развити форми на вътрешно общуване, които можем да наблюдаваме за пръв път", отбелязва Майкъл Страно. Това означава ,че можем да регистрираме отклонения в тяхното поведение в реално време и спецификата на нанесените им щети".
Когато някое растение бъде увредено, то произвежда по-големи нива на водороден пероксид, известен още като перхидрол, в близост до пострадалия участък. Това кара околните клетки да произвеждат калций. Калцият от своя страна стимулира още по-голямо производство на перхидрол, който се разпространява концентрично и отключва процесите на самолечение.
Предишни проучвания установиха, че растенията излъчват ултразвукови вълни в диапазона 20-100 килохерца, след като получат увреждания.