0

Б ръмченето на комари в спалнята е един от най-неприятните звуци, които може да чуете през лятото. Това, което привлича комарите, е въглеродният диоксид, както и миризмата, която излъчва тялото ни. Природата обаче има лесни и екологични решения срещу неприятните насекоми. Ето кои са те:

Бръмченето на комари в спалнята е един от най-неприятните звуци, които може да чуете през лятото. Това, което привлича комарите, е въглеродният диоксид, както и миризмата, която излъчва тялото ни. Природата обаче има лесни и екологични решения срещу неприятните насекоми. Ето кои са те:

Лавандула

Уханието на лавандулата се възприема от комарите като силно отблъскваща миризма. Засадете си в градината или в саксии на балкона и смятайте проблема с комарите за решен.

Невен

Невенът се отглежда лесно и съдържа специалното вещество thiophenes, което отблъсква насекомите – комари, листни въшки, трипс, бяла муха, мексикански бръмбар, гъсениции др.

Здравец

Здравецът е не само красиво, но и полезно растение, което отблъсква комарите и други вредители.

Розмарин

Розмаринът е по-известен като подправка, но ароматът му е особено ефикасен и срещу насекоми. А ако обичате да си палите огън, сложете вътре няколко листенца и ще си спестите досадната борба с комарите.

Мента

Ментата има полезно приложение не само в кулинарията. Изследванията сочат, че ментовото олио може да отблъсне носителите на заразни болести като малария, жълта треска и др. в продължение на 60-180 минути.

Джоджен

Джодженът е всеизвестен естествен враг на комарите. Ако си сложите малко в джобовете, бъдете сигурни, че ще ги държи настрана. А ако насадите джоджен около дома си, със сигурност ще схванат намека, че не са добре дошли.

Босилек

Босилекът не е само идеалната подправка за любимата ви италианска паста, но също така и още един естествен неприятел на комарите. Благодарение на острата си миризма комарите предпочитат да стоят надалеч. Ново изследване сочи, че босилекът дори е отровен за тях.

Котешка трева

Ако засадите котешка трева в градината си, не само че домашният ви любимец ще бъде щастлив, но също така ще се насладите на приятна вечер навън без нежеланата компания на комарите. Растението е около десет пъти по-ефективно в борбата срещу комарите в сравнение с различни видове спрейове на химическа основа.

Източник dariknews.bg, снимка pixabay.com