0


Британската полиция непрекъснато разпространява ценни съвети, с които цели да предпази живота, здравето и имуществото на гражданите.


Британската полиция непрекъснато разпространява ценни съвети, с които цели да предпази живота, здравето и имуществото на гражданите.

С наближаването на пролетта си спомних за едни препоръки, разпространявани от Metropolitan police, как да направим домовете си по-трудно достъпни за крадци, засаждайки растения, възпрепятстващи злосторниците.
За това пише Дани Хау в 24 Info. В списъка се предлагат 30 растения, повечето с бодливи стебла и листа, стелещи се или подходящи за живи плетове. Към тях находчивият автор добавя и растения, които са особено подходящи за нашите географски ширини. Ето го и списъка.


Дзиндзифка
Наричат го хинап, дзиндзифка или китайска фурма. Това дръвче не израства на голяма височина, но пък прави гъсти бодливи клонки, които увисват надолу. В България хинапът успешно се отглежда и не са необходими особени грижи за това.  
На английски: Chinese Jujube
На латински: Zizyphus sativa
Пираканта кокцинеа
Много красив вечнозелен храст с яркочервени или оранжеви плодчета. Orange glow е сортът, раждащ оранжеви плодове, а Red Column – жълти. Достига до 3 м, но е добре да се оформи в жив плет. Много бодливо! През юни се окичва с бели цветчета.
На английски: Firethorn
На латински: Pyracantha
‘Orange Glow’
Розов храст
Освен че ще огражда розата ще цъфти от май до септември в бледорозови цветове. Стеблото е много бодливо, но добре оформен жив плет от такива рози изглежда зашеметяващо!
На английски: Shrub Rose
На латински: Rosa ‘Frau Dagmar Hastrup’
Хвойна
В България някои видове хвойна са защитени. Хвойновият храст е вечнозелен, с бодливи клонки, стелещ се и образуващ добро покритие. В добавка ще даде и плодчета, които се използват като подправка за червени меса в английската кухня.
На английски: Juniper
На латински: Juniperus x media ‘Old Gold’
Пурпурен берберис
Подходящ за жив плет храст с пурпурни бодливи листа и трънливо стебло.
На английски: Purple Berberis
На латински: Berberis thunbergil Atropurpurea’
Дива маслина
Това дръвче с бодливи клонки живее до 100 години и плодчетата му са ядивни. Цветовете му са дребнички, зеленикави и ароматни; завързват маслини, но за да се стигне до това в UK, е много важно както подрязването, така и след това плодовете да се опазят от птичките и катеричките. Установила съм, че за разлика от повечето растения на Острова олеастърът не бива да се полива обилно и редовно, колкото и за климатизиран да го приемаме, споделя Дани Хау.  
На английски: Oleaster
На латински: Elaeagnus angustifolia
Трънка
Името на този храст казва всичко – трънливо стебло с дребни листенца, може да достигне до 3-4 метра. Образува гъсти клонки, което го прави подходящ за жив плет. Цъфти в бяло, а от плодчетата му се правят джин и трънченица.
На английски: Blackthorn, Sloe,
spiny shrub
На латински: Prunus spinosa
Махония
Махонията е отличен пазач, защото е проклета! Имате ли я за жив плет, никой няма да припари! Боде, боде, боде, макар да изглежда безобидна! Отглежда се много лесно, но бъдете подготвени за често подкастряне, което означава, че и вас ще боде, докато я подрязвате. Вечнозелена е, расте като луда, разклонява се много бързо. През зимата и точно сега цъфти в жълто, като цветовете й са изключително ароматни. От тях се образуват черни плодчета. Косовете ги обожават, но изпражненията им се оцветяват в тъмносиньо и се мият трудно. Това не е чудно, защото от махонията се правят багрила. Отвътре стъблото е жълто и от него се прави жълта боя, от листата – зелена, а от плодчетата – синя. С махония са били боядисвани платовете за дънките Levi’s.
На английски: Mahonia
На латински: Mahonia