0

Е дно растение носи безподобно име: Безсмъртниче.

Едно растение носи безподобно име: Безсмъртниче.

Безсмъртничето (Helichrysum Italicum) е растение от рода Сложноцветни. В България е известно и като Жълт смил и е многогодишно тревисто растение. Билката е известна още като безсмъртниче, каменно цвете, сухо цвете и неувяхка.

Във Франция й казват Immortelle, а в Германия е позната с имената Sand-Strohblume, Ruhrkrautbluten и Gelben Katzenfochten. Жълтият смил има късо вдървеняло подземно стъбло, а коренът му е вретеновиден със странични корени.

Цветоносните стъбла на растението са от 5 до 10 броя, като те обикновено са изправени и прости, достигащи от 40 до 60 см височина. Листата на жълтия смил са прости, обратно яйцевидни до линейни. Кошничките на растението са овални, достигащи до 9 мм в диаметър. Те са събрани в съцветия по 5-30. Обвивните листчета са жълтеникави, а понякога и оранжеви.

Етеричното масло добито от него, се счита за едно от най-ценните масла в ароматерапията. Притежава силно антиейдж действие и подпомага естествената регенерация на епидермиса. Прави кожата стегната, гладка и сияйна.

Как се ползва

За лечебни цели се употребяват билковите кошнички на жълтия смил – те се събират, когато то започне да цъфти. Събраният материал се пречиства от отпадъци и примеси, след което се разстила на слънце, за да се изсуши.

Още по-добри резултати се получават, ако билката се изсуши в сушилня при температура до 45 градуса. Изсушеното растение все пак трябва да е запазило жълтата си багра. То няма особена миризма, но пък се отличава с горчив вкус.

За да приготвите отвара от жълт смил, е необходимо да се снабдите с 10-15 грама билка и да я варите в 300 мл вряла вода, като след 3-4 минути я махнете от котлона. Изстиналата течност се прецежда. От нея се вземат по две супени лъжици три пъти на ден, тридесет минути преди хранене в продължение на две-три седмици.

От Безсмъртниче се произвежда масло. То действа противовъзпалително, болкоуспокояващо, регенериращо, подмладяващо, детоксикиращо и пречистващо.

Това изключително масло притежава много лечебни свойства. То помага при инфекции и възпаление на дихателните пътища, болки в мускулите, артрит, проблеми с черния дроб. Използвано, маслото подпомага образуването на нови клетки в кожата. Действа при суха, загрубяла и застаряваща кожа, подути или слаби вени и е от полза при някои сърдечно-съдови заболявания. Маслото е подходящо и за масаж, като може да се комбинира и с други билкови масла за чувствителна, възпалена кожа, болки и оплаквания. Смесва се добре с пачули, роза, сладък риган, лавандула, сандалово дърво, ветивер и др.

Употребява се при акне, хирургически белези, различни рани, операции и др. Маслото от жълт смил помага за детоксикация от алкохол, наркотици и никотин, за освобождаване на тялото и ума от пристрастявания.

Маслото от жълт смил има благотворно действие не само върху човешкото тяло. То помага за възстановяване на душевното равновесие и хармонията в човек. Казват, че маслото от жълт смил може да излекува емоционалните терзания. Накратко, може да се почувстваме безсмъртни.