Рашков обясни защо е нужно още едно ГКПП със Сърбия

Рашков обясни защо е нужно още едно ГКПП със Сърбия

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков е изпратил писмо до колегата си Виолета Комитова, министър на регионалното развитие и благоустройството. В него вътрешният министър обосновава предложението за възобновяване на строителните дейности на нов граничен контролно-пропускателен пункт в района на с. Салаш (България) – Ново корито (Сърбия).

През последните месеци по ГКПП на страната ни с Република Сърбия се наблюдава натрупване на моторни превозни средства и в двете посоки. Сред причините за това са прецизните проверки, извършвани на външната за ЕС граница от българските гранични власти. Едно от решенията на възникналия проблем е изграждането на новия граничен контролно-пропускателен пункт. Строежът на наша територия е започнат преди 7-8 години, но въпреки извършените голям обем строително-монтажни работи и разходвания финансов ресурс, той е спрян. От своя страна Република Сърбия е изпълнила ангажиментите по договора за откриване на нов ГКПП.

Министър Рашков уточнява, че възможността за възобновяване на строителството бе обсъдена и на работна среща с министъра на вътрешните работи на Сърбия Александър Вулин, в рамките на която министър Вулин е потвърдил съгласието на Сърбия за откриване на пункта в изпълнение на договора.

Завършването на новия граничен пункт ще даде възможност за отклоняване на леките и леко-товарни автомобили и други пътнотранспортни средства и ще разтовари трафика на работещите към момента гранични контролно-пропускателни пунктове. В допълнение - ще скъси значително пътя към Белград, ще улесни пътуването на сръбските граждани към България. Като принадена стойност това би имало и положителен европейски отзвук, както и ще допринесе за развитие на добросъседските отношения.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.