Рашков поиска от ЕП засилен натиск за реформи у нас
5

Рашков поиска от ЕП засилен натиск за реформи у нас

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков и заместниците му Венцислав Катинов и Емил Ганчев проведоха днес среща с представители на Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE).

 В рамките на разговорите Мониторинговата група, следяща за върховенството на правото, постави пред ръководството на МВР въпроси, предизвикали безпокойство след заседание в ЕП, посветено на положението в България. Сред дискутираните теми акцент бе поставен върху въпросите за полаганите от страната ни усилия за противодействие на корупцията, включително гаранциите за законосъобразното разходване на европейските средства по Плана за възстановяване и устойчивост (на които ще разчита и системата за сигурност и обществен ред, за да бъде по-ефективна), целенасочените действия за справедливо разследване на данните за непропорционално упражнена полицейска сила по време на протестите през м.г.

Министър Рашков увери делегатите в активно предприеманите от служебното правителство действия с оглед постигане на желаните от обществото реални резултати в кратък срок и подчерта, че получаваното одобрение е както стимул, така и ясен знак, че се полагат усилия в правилната посока. Той очерта необходимостта от радикални реформи като един от водещите елементи, необходими за постигане не ефективна борба с корупцията. Имаме свобода, която ни дава възможност за реални стъпки за наваксване на забавянето на България в противодействието на корупцията – сподели пред евродепутатите министър Рашков и представи конкретни констатации по отношение разходването на финансови средства от ЕС, във връзка с които към момента са разпоредени масирани полицейски проверки, в това число и сигнали срещу бивши управляващи. В този контекст бе поставен и въпросът за съществуващите проблеми в съвместната работа на МВР с прокуратурата при провеждане на конкретни разследвания. Вътрешният министър определи като необходими инициативи за засилен натиск за реформи от страна на ЕС и на ЕК в частност, която към момента няма сериозни активности в този аспект. Ще работим така, както законите повеляват и за изясняване на всички случаи на полицейско насилие с оглед постигането на справедливост. Вътрешният министър подчерта, че паралелно в момента министерството е ангажирано и със гарантиране на законното провеждане на предстоящите избори в страната: С няколко законосъобразни хода успяхме на предходните избори да противодействаме на криминалния вот и поставянето чрез него в унизително положение на определени прослойки от обществото.

Ръководителят на делегацията на ЕП София ин’т Велд, която е и председател на Мониторинговата група, изказа благодарност към министър Рашков за представената откровена гледна точка: Ако започнем да признаваме проблемите, това е стъпка за разрешаването им. Заедно с колегите си, сред които Елена Йончева, Клеър Дейли, Владимир Билчик, Анализа Тардино, Патрик Яки, Сергей Логодински, тя изрази изключително положително впечатление от ангажимента и мотивацията на служебното правителство за реформи в България, включително и в правосъдната система. Подчертана бе възможността за принос чрез прилагане на съществуващи европейски регламенти. Представените резултати от досегашната работа на МВР под ръководство на вицепремиера и министър на вътрешните работи Бойко Рашков евродепутатът Клеър Дейли определи като глътка свеж въздух.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.