0

К упувачите на гласове си служат с различни подходи, когато искат да ангажират гражданите да гласуват за определени партии. Давани са хляб, дърва, брашно, леща и други подобни, както и пари в размер на 30, 40, 50 лева или на малко повече. Да продаде гласа си срещу това може само един беден човек, за който такива продукти са ценност. Това зяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков по време на пресконференция днес. 

Купувачите на гласове си служат с различни подходи, когато искат да ангажират гражданите да гласуват за определени партии. Давани са хляб, дърва, брашно, леща и други подобни, както и пари в размер на 30, 40, 50 лева или на малко повече. Да продаде гласа си срещу това може само един беден човек, за който такива продукти са ценност. Това зяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков по време на пресконференция днес. 

Един от последните такива случаи е установен, след като от Министерството на вътрешните работи са получили данни, че служители и хора на ръководни позиции в Държавното горско стопанство в Кърджалийско решават кой може да закупи дърва и кой - не, в зависимост от това дали ще гласуват за ГЕРБ.  "Когато предприехме действия да изясним един такъв случай, знаете ли кой се обади по телефона на регионалния директор на вътрешните работи в Кърджали? Обади се Цвета Караянчева", обяви вътрешният министър. Рашков заяви, че разполага с телефонния номер на бившия председател на Народното събрание и със скрийншот, който доказва, че тя е заплашвала директорът. В разговора, около 22:00 часа, Карянчева заявила, че ако не спрат действията срещу служителите на горското стопанство, шефът на регионалната дирекция на вътрешните работи ще загуби поста си.

Акцията по установяването на схемата за купуване на гласове срещу дърва е проведена в Момчилград, а директорът на Горското стопанство е задържан.

В кърджалийското село Кирково има задържан и бизнесмен, свързан с дърводобива.

По-рано днес пък били арестувани кметът на Гурково, заедно със сина му, заради купуване на гласове в полза на ДПС, съобщи още Бойко Рашков.

По думите на вътрешния министър в сравнение с предишните парламентарни избори, проведени на 4 април, се забелязва скок от 6 пъти на подадените сигнали за изборни нарушения и са образувани 10 пъти повече досъдебни производства. Според него това се дължи на предишните вътрешни министри, които в момента са кандидати за депутати от листите на ГЕРБ. "По една или друга причина предходното ръководство на МВР не е полагало усилия за противодействие на престъпността, свързана с политическите права на гражданите. И двамата последни министъра на вътрешните работи в момента са кандидати отново за народни представители от листите на ГЕРБ.", заяви Рашков и обясни, че през предишния период на парламентарни избори има разследвания единствено срещу политическите опоненти на ГЕРБ - една от тях е партията на бизнесмена Васил Божков. 

"Някой, възползвайки се от подобни способи, се явява пред камерите и със задоволство и със самочувствие на победител казва: "Пак ги бих!". Ето как се бие противникът - този, който разполага с по-голям финансов ресурс, ще бие другия", заяви Бойко Рашков.

Във връзка с доклада на АДФИ за близо 560 млн. лв., които не са влезли в бюджета по линия на хазарта, Рашков заяви: "Онова правителство, при което са нанесени такива огромни щети на фиска, е работело с действащ парламент и правителство, начело с един много виден ръководител.

Директорът на ГД "Национална полиция" Станимир Станев от своя страна даде повече подробности относно статистиката от началото на операцията срещу търговията с вот, която започна в началото на месеца. От 1 юли до днес сутринта на територията на цялата страна са образувани 72 досъдебни производства, проверени са 3146 места и 9588 лица от активния криминален контингент. Извършени са проверки и в заложни къщи и дружества за бързи кредити, като те са 1864 на брой. Установени са над 800 лидера на схеми за купуване на гласове, като част от тях са били предупредени по Закона за МВР, а повечето са били арестувани. Над 980 са задържаните лица, занимавали се с търговия с вот.

По време на акцията са открити и закопчани и 155 лица, обявени за общодържавно издирване и са разкрити над 170 престъпления (в тях се включват и престъпленията срещу изборните права на гражданите). 

Директорът съобщи още, че от 01.07 до 08.07 конвенционалната престъпност е намаляла с 57,8%, а от 1 юни до вчерашния ден - с 28,82%. 

Във връзка с изборите ще бъдат командировани полицейски служители, които ще подпомагат дейността на областните дирекции. Изграден е и център, дублиращ 112, който ще упражнява контрол върху работата по получените сигнали и ще докладва при съответни проблеми. 

Във връзка с охраната на изборните машини от МВР съобщиха, че те няма да бъдат пазени в областните дирекции на ведомството, каквато информация се беше появила, а в логистичен център, след което ще бъдат разпределени до избирателните секции.