0

П редседателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров. На работната среща Вежди Рашидов сподели идеите си за законодателни инициативи, свързани с борбата с трафика на артефакти и с фалшификатите на произведения на изкуството, както и с посегателството върху паметници на културата.

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров. На работната среща Вежди Рашидов сподели идеите си за законодателни инициативи, свързани с борбата с трафика на артефакти и с фалшификатите на произведения на изкуството, както и с посегателството върху паметници на културата.

Този процес може да бъде ефективен само с общите усилия на оторизираните институции и в тясно взаимодействие със страните членки на ЕС. Вежди Рашидов посочи, че е срещнал подкрепа за това по време на разговорите си в германския Бундестаг и в Камарата на депутатите в Рим в края на миналия месец. Европа се безпокои също от разрастващия се проблем с фалшивите новини и тази тема ще продължи да бъде във фокуса на вниманието на европейските страни.

От своя страна главният прокурор Сотир Цацаров предложи експертно участие на прокурори във връзка с изменения в чл. 278 б в Наказателния кодекс с оглед предизвикателствата при разследването на престъпленията, свързани с културните ценности.