Рашидов: Фалшивите новини са самоубийство за медиите

Рашидов: Фалшивите новини са самоубийство за медиите

„Фалшивите новини-това е сериозна тема, защото настана време, когато много трудно се разпознават истинските от лъжливите новини. И обществото дори губи своя интерес към медийното пространство. И това е много страшно-единствено за истинските и сериозни медии. Това е пътят към самоубийството на самите медии.“. Такъв прочит на медийната картина направи в интервю за БТА шефът на ресорната комисия в НС Вежди Рашидов.

По думите му медиите трябва да намерят своето сериозно място и с професионализъм и отговорност да се разграничат от фейсбук пространството. „Защото иначе ще сме свидетели на това как сериозната журналистика с добрите си анализи, с интервютата с мъдрите, мислещи и можещи хора в държавата се подменя със социалната мрежа. Ние ставаме свидетели как една огромна част от медиите се задоволява главно с тиражиране на социалната мрежа, без да е подвластна на принципите на сериозната журналистика. Аз дълбоко вярвам не на задгранични, не на самообявили се за европейски журналисти, а на сериозните български журналисти, които по презумпция са европейци. Вярвам, че те ще устоят на тези изпитания, а законът ще бъде тяхната опора“, коментира депутатът от ГЕРБ. Според него законите са необходими, за да гарантират спокойствието, свободата и творческия комфорт на медиите. „От всички теми и изказвания много добър индикатор е темата за медийната свобода. Като че ли най-кресливи са тези, които сами са се лишили от нея, които изпълняват поръчките на своите собственици. Позволих си да направя откъси от много медии и предавания и, ако един ден това го излъча, ще бъде доста интересно. Точно хората, които могат и си позволяват да казват каквото пожелаят, както пожелаят и за когото пожелаят, се оказва, че са най-активни в плача за тази свобода, която вземат с пълни шепи“, констатира Рашидов.

Шефът на комисията по култура и медии в НС коментира и едно от най-значимите културни събития за страната в последно време-"Пловдив-европейска столица на културата". „Амбициозни хора и организации гледаха към това събитие не като средство за представяне на държавата ни със славната й култура, а като повод да усвоят едни средства. За нещастие, отново защитихме лошия си имидж и проиграхме своя шанс“, отчете Рашидов. И завърши с пожелание в навечерието на коледно-новогодишните празници. „На медиите-с пълно уважение пожелавам да са все така свободни, защото от свободни медии имаме нужда всички ние. А на хората на културата пожелавам да бъдат безкомпромисни към всичко, което се опитва да заличи идентичността на българския дух. Изкуството е необходимост и съдба. А на всички-да са живи и здрави.“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.