0

А нглийският национал Маркъс Рашфорд се извини за пропуска от дузпа на финала на Европейското първенство по футбол срещу Италия, но отказа да се извини за цвета на кожата и произхода си. Той, Джейдън Санчо и Букайо Сака станаха обект на расистки нападки онлайн, след като Англия загуби трофея с дузпи.

Английският национал Маркъс Рашфорд се извини за пропуска от дузпа на финала на Европейското първенство по футбол срещу Италия, но отказа да се извини за цвета на кожата и произхода си. Той, Джейдън Санчо и Букайо Сака станаха обект на расистки нападки онлайн, след като Англия загуби трофея с дузпи.

"Цял ден можете да ме критикувате за дузпата и ще бъдете прави. Ударът не бе достатъчно добър, а трябваше да бъде. Няма обаче никога да се извиня за произхода ми", напика 23-годишният нападател на Манчестър Юнайтед в Туитър.
"Никога през живота ми не се чувствам по-горд от момента, в който облека фланелката с трите лъва. Също така и от момента, в който видя семейството ми сред десетки хиляди други по трибуите".


"Не мога обаче да опиша с думи как се чувствам сега. Сезонът бе тежък, а аз започнах този финал с понижено самочувствие. Предполагам, че това се виждаше от далеч. По принцип винаги бих поел отговорност да бия дузпа, но в този миг нещо не бе правилно. Имах чувството, че засилката за дузпата траеше цяла вечност и резултатът от нея не бе такъв, какъвто ми се искаше.
"Чувствах, че съм подвел съотборниците ми и феновете. От мен се искаше да вкарам, както мога да го правя и на сън. Не мога да опиша какво е чувството, когато изпуснеш дузпа на такова ниво.
"Не ми остава друго, освен да поднеса извиненията си. Това бе финал, на какъвто не сме били от 55 години и от мен се искаше просто да вкарам една дузпа. Иска ми се да бях успял.
"Междувременно, искам да благодаря на съотборниците ми. През това лято изкарах абсолютно най-любимия лагер в кариерата ми. Всички те изиграха роля за това".