Ранно-християнски гробници и рядка тракийска монета открити на Перперикон
3

Ранно-християнски гробници и рядка тракийска монета открити на Перперикон

В близост до откритата епископска резиденция в Южния квартал на Перперикон, където този сезон са насочени усилията на екипа на проф. Николай Овчаров, проучващ обекта, бе открита гробница на архиерей от 5-ти-6-ти век, която за съжаление е била ограбена още в древността. Както много други съоръжения на Перперикон тя е изцяло изсечена в скалите и е била покрита с масивен каменен капак.

Днес скелетът на висшия духовник липсва, но предназначението на гробницата личи от характерната ориентация север-юг и от специфичната седалка, поддържала тялото на покойника в полуседнало състояние. Това са белези, отличаващи архиерейските погребения от тези на обикновените хора, обяснява професорът.

Скоро след това археолозите са се натъкнали на неотваряни гробници от същата епоха. Те също са изцяло издялани в скалите, а отгоре са покрити с масивни каменни плочи. По всичко личи, че в тях са били погребани видни личности от ранно-християнската епоха, вероятно също свързани с функционирането на епископската резиденция на Перперикон. След щателното документиране на гробните съоръжения предстои тяхното отваряне, разкрива Николай Овчаров.

Продължават да излизат и множество находки, сред които най-многобройни са монетите. Сред тях прави впечатление отлично запазеният фолис от 10-и век, сечен по време на византийския император Йоан Цимисхий (969-976). В историята той ще остане като човекът, превзел след тежка обсада величествената столица на Първото българско царство, Велики Преслав. От едната страна е изобразен Исус Христос в стила на високото византийско изкуство.

Но най-ценната и рядка монета е на един от последните тракийски царе – Реметалк I (13 г. пр. Хр. – 12 г. сл. Хр.) От едната й страна е изобразен владетелят заедно със съпругата си Питодорис и малолетния си наследник Котис. От другата е неговият суверен – великият римски император Октавиан Август със своята жена Ливия. Известно е, че този цар на обширната държава на одрисите получава помощ от римляните срещу вожда Вологез на друг тракийски народ – обитаващите Родопите беси. „От Херодот и други антични автори знаем, че бесите са пазели прочутия храм на Дионис – Загрей, в който Александър Велики по-късно получава предсказание, че ще завладее света. А както е известно, през последните години това познато в античния свят светилище успешно се локализира на Перперикон“, разказва Овчаров. Тази монета на Реметалк I, както и други негови парични знаци, намирани там в предишните години, хвърлят светлина върху този сблъсък между отделните тракийски народи, малко преди напълно да паднат под римска власт.

Почти от месец екипът на проф. Николай Овчаров работи на античния и средновековен град Перперикон. С повече от 60 работници и за три месеца тече поредната 21-ва археологическа кампания на този най-известен археологически обект на културно-историческия туризъм в България. Продължават проучванията на Южния квартал, където преди няколко години бе разкрита най-голямата ранно-християнска църква в Родопите. Това е огромна трикорабна базилика с дължина 34 м, вероятно представлявала център на голямата архиепископия Родопи от 5-и-6-и век. Непосредствено от запад пък бе открита величествена епископска резиденция от  същата епоха. Имено там са насочени усилията на археолозите през 2021-ва.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.