Рамадан Аталай: Енергетиката ни е в това състояние, защото се ползва за предизборна кампания

Рамадан Аталай: Енергетиката ни е в това състояние, защото се ползва за предизборна кампания

Енергетиката ни е в това състояние, защото се ползва за предизборна кампания. Това заяви пред БНТ депутатът от ДПС Рамадан Аталай. Повод за коментара му е аварията, спряла работата на Пети блок в АЕЦ "Козлодуй", за което потвърди и самият той.

Иначе той поясни, че ДПС е против ядрената енергетика. "Ние смятаме, че новите мощности трябва да бъдат свързани със зеления пакт – вятър, слънце, водород“, каза той.

Аталай беше скептичен към новите проекти за ядрена енергетика, заради паричното измерение: „Кой ще ги плати? Никой не извади онези финансови средства, които бяха необходими. И сега не знаем кой ще плати. Калкулирани ли са всички средства?“. Той каза, че това е неосъществимо и би се стоварила върху крайния клиент. Припомни, че проектът Белене е бил спиран няколко пъти.

Той поясни и мотивите на ДПС по казуса. „Ние трябва да изпълняваме всички директиви на ЕС. Цялата търговия на електроенергия трябва да бъде на свободния пазар. Това трябваше да се случи досега и не го направиха. Ние сме поели ангажимент към ЕС, че ще въведем пазарния принцип. Оставам с убеждението, че експертите в България защитават интересите на ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3. Определено е какво дължим за ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3", каза депутатът.

По темата с договорите с американските централи Аталай коментира: „Ние не предлагаме прекратяване на договорите. Ние предлагаме министерството на финансите заедно с партньорите си да седнат и да определят с ЕК кой на кого какво дължи. В парламента никой не гласува против нашите предложения. Без реформа в енергетиката тя заминава в девета глуха. Аз не искам ТЕЦ 2 да фалира. Искам да помогна със средствата за зелена енергия на тази централа.“

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.