0

Р акът на гърдата поразява все по-често млади жени на възраст между 28 и 33 години. Това съобщи на база своите и на колегите си наблюдения управителят на Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Пловдив д-р Парашкев Цветков.

Ракът на гърдата поразява все по-често млади жени на възраст между 28 и 33 години. Това съобщи на база своите и на колегите си наблюдения управителят на Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Пловдив д-р Парашкев Цветков.

По думите на хирурга – онколог понижаването на възрастовата граница на болните от рак на гърдата жени се наблюдава от няколко години. В предишни години ракът на гърдата при жени в тази възраст е било рядко срещано заболяване.

На жените често се поставя диагноза „мастопатия”, която впоследствие обаче се оказва карцином на млечната жлеза. Затова онколозите отправят апел към дамите да се обръщат към специалист в областта, за да се открие заболяването навреме. Те напомнят и да не се пренебрегва ежемесечният самоконтрол и  търсене на помощ от квалифициран лекар при опипване на бучка или уплътнен участък.