0

Р акът на белия дроб е най-честото онкологично заболяване в България при мъжете и шесто по честота при жените. Това собщи д-р Борислав Димитров, специалист онколог от Специализираната болница по онкология в София.

Ракът на белия дроб е най-честото онкологично заболяване в България при мъжете и шесто по честота при жените. Това собщи д-р Борислав Димитров, специалист онколог от Специализираната болница по онкология в София.

Над 70% от пациентите с рак на белия дроб в България се диагностицират в трети и четвърти стадий на заболяването, като прогнозата за 5-годишна преживяемост при тях е под 5 на сто. По-добра преживяемост се регистрира само при хората с открит карцином в ранен стадий.

Над 2 млн. души ще бъдат диагностицирани с болестта в световен мащаб през 2018, а над 1,8 млн. ще починат, прогнозират от Световната здравна организация. Годишно в Европа 270000 от диагностицираните със заболяването умират.

Служители на биофармацевтичната компания засадиха 25 сребролистни липи, като част от инициатива за ранна диагностика на заболяването.