Ракитовци искат нова граница с община Батак край Цигов чарк

Ракитовци искат нова граница с община Батак край Цигов чарк

Жителите на Ракитово искат да бъде определена нова землищна граница между общините Батак и Ракитово, тъй като настоящата ощетява ракитовци. Въпросът беше поставен по време на приемната на областния управител на Пазарджик Стефан Мирев, която се проведе в община Ракитово.

Двете общини Ракитово и Батак спорят за земи между язовир „Батак” и курортната зона Цигов чарк. Спорът е за около 900 декара площ, която е в регулация, и около 600 декара, които са извън регулация. Територията, която е спорна, продължава и до язовирната стена.

Собствениците на имоти плащат сега местните си данъци и такси в община Батак. Спорната граница е и причина Цигов Чарк да не се стопанисва ефективно, не се реализират проекти и инвестиции. Повече от десет междуведомствени комисии са назначавали различните областни управители през годините съгласно разпоредбите на Закона за административно териториалното деление на Република България /ЗАТУРБ/ и Закона за кадастъра и имотния регистър /ЗКИР/.

Не се стигна до споразумение и подписване на протокол между двете общини. Спорът може да бъде решен по съдебен ред.След сигнал в приемния ден областният управител ще настоява пред НЕК ЕАД планираните изпускания на язовир „Батак“ да бъдат съобразени с нивото на река Мътница. В някои участъци коритото на реката няма добра проходимост и това създава опасност да бъде компрометирана обновената пътна отсечка Дорково – Дъното.

Да бъдат почистени канавките и храстите по пътното платно на републиканския път IIІ-376. Пътят преминава през Ракитово и свързва общинския център с курорта Цигов Чарк. В някои участъци видимостта е лоша и това създава предпоставки за ПТП. Въпросът ще бъде поставен на вниманието на Областно пътно управление Пазарджик.

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.