Районен кмет в София иска референдум за застрояването и паркирането

Районен кмет в София иска референдум за застрояването и паркирането

Референдум в столичния район “Изгрев” да се проведе заедно с парламентарните избори на 4 април 2021 г. Доклад с искане за това е внесъл в Столичния общински съвет кметът на района Делян Георгиев, стана ясно от страницата му във Фейсбук. В поста се подчертава, че това било неговото основно предизборно обещание.

Въпросите в допитването са:

1. Да се спре ли застрояването на зелените площи - паркове, градини, улично озеленяване и зелени площи за ограничено обществено ползване и на площите между сградите при комплексно застрояване - паркове и градини, места за паркиране или подземни паркинги и площадки за игра на територията на Столична община, район “Изгрев”, за срок от 10 години?
2. Да се въведе ли зона за платено паркиране на територията на Столична община, район “Изгрев”?

"Необходимо ни беше време да проучим законодателството за наличието на легалните дефиниции, с които то регламентира площите, чиято защита търсим. Проучихме и досегашния положителен и негативен опит за провеждане на допитвания със сходен предмет. Не на последно място проучихме съдебната практика, отнасяща се до ограничаване на правото на собственост. В този смисъл очаквахме произнасянето и на Конституционния съд от края на миналата година по въпроси за приложението на норми от ЗУТ, за да ползваме част от мотивите на съда относно тези ограничения. Решихме да предложим провеждането на допитването заедно с редовните парламентарни избори. В изборния процес са ангажирани всички парламентарни партии, има застъпници и наблюдатели, което гарантира коректността на провеждане на допитването и резултатите от него", коментира Георгиев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.