Райчев проводен от Луканов начело на НЦИОМ, за да прави поръчкова социология

Райчев проводен от Луканов начело на НЦИОМ, за да прави поръчкова социология

Кънчовците източвали фонд "Научни изследвания" , пишели рецензии сами за себе си

Социологът на повикване Андрей Райчев и неговият идеолог – бившият червен премиер Андрей Луканов, са планирали използването на Национален център за изучаване на общественото мнение ( НЦИОМ), който Райчев оглавява в началото на прехода, за политическа употреба. Това стана ясно от думите на социолога Мира Радев в новия документален филм на Канал 3 за двамата авери Андрей Райчев и Кънчо Стойчев

Лентата проследява пътя на тяхното издигане, как превръщат науката социология в доходоносен бизнес, а от там в милиони и имения. Именно в края на 1989 година Райчев по давление на Луканов пише т.нар. програмен документ „Пътя към Европа“. В последствие е възнаграден и е поставен начело на НЦИОМ.

Именно там по същото време работи и Мира Радева, която разказва за плана на Луканов НЦИОМ да се превърне в онова място, където ще се създаде основата за проучването на общественото мнение. Очакванията на Луканов и Райчев били да контролират този експертен потенциал за политически цели.

„Тази политическа употреба, която те бяха планирали, и се реализира до 90-та година“, разказва Радева, докато не се стига до изборите за Велико народно събрание, когато резултатите за БСП са били точни, но не и тези за опозицията.

Социологията не е единственото поле, където се вихри тандемът Райчев – Стойчев. Двамата имат амбиции и в научната сфера. В разследването има свидетелски разкази, подкрепени с документи, от източването на фонд "Научни изследвания" от редицата свързани фирми с Райчев и неговия колега Кънчо Стойчев. Става въпрос за около 10 милиона лева, които неуморният тандем успява да усвои чрез подставени лица и фирми. Пред камерата на Канал 3 застава бившият директор на фонда Емил Хорозов, който заема поста след 2010 година и разкрива схемата.

Оказва се, че липсват доста рецензии по някои от проектите, въпреки че парите са платени предварително. Така пък хора участват за финансиране с даден проект, но пишат рецензии по същите или на проекти на свързани фирми. Двамата социолози регистрират на адреса на фирмата си „Галъп“ множество други . Една от компаниите е Алегро ООД, която е собственост на Райчев и Стойчев и печели проект за над 500 0000 лева. Самата „Галъп“ пък е с проект за около 110 00 лева. Рецензиите за него пък са написани от фирма, регистрирана на същия адрес – столичния булевард „Джеймс Баучер“. Трета фирма е „Реформа“, в която пък влизат дъщерите на Райчев. „Ирис ПР“ на Мира Баджева също печели проект, когато е редактор в списанието „Жената днес', от която по-късно Райчев и Стойчев придобиват списанието , а адресът е отново централата на „Галъп“.

Всъщност измамите стартират още с името на социологическата агенция. Документ от "Галъп Инкорпорейтид" например показва, че двамата не могат да ползват марката. Въпреки това Стойчев и Райчев години наред трупат влияние и пари именно с нея. Показани бяха и перлите в короната на двамата пишман социолози - голф-комплекса в Балчик, и имението в Мелник, както и още много други имоти, придобити покрай "научно-приложната им дейност". Самата Мира Радева коментира, че явно нейните колеги са видели възможност и са се възползвали от нея. Така тя през 1994 година, също като Къчно Стойчев и Андрей Райчев, е получила предложение за поръчкова пилпиометрия с цел по-късна употреба, но тя отказала. От думите й стана ясно, че се киасае за средства между 2-3 млн. лева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.