Настане ли лято, напече ли слънцето по родните плажове и отново се сещаме за радиацията на плажа „Вромос“ на юг Бургас.

Преди сезона вече са сложени и табели, предупреждаващи хората да не се излягат върху радиоактивния пясък и да избягват района. Експерти твърдят, че дозата там била много над допустимата.

Същото обаче се повтаря вече към три десетилетия. Мината обаче, която е замърсила района с радиоактивните отпадъци продължи да работи до 1998 г. Тогава с пари от еврефондовете се изгражда хвостохранилище, което да спре изливането на радионуклеидите в морето. Нещо обаче явно не е направено както трябва, след като 20 години по-късно няма промяна, плажът остава негоден за използване. За такъв период от време в Япония почти са изчистили от радиоактивното заразяване ударените от атомните бомби през 1945 г. Хирошима и Нагасаки, а у нас не можем да спрем течовете от стара мина за добив на медна руда, в която оказва се имало и доста уран и сигурно и други радиоактивни елементи.

Колко десетилетия трябва да минат за да се сетим, че е време да се намери начин и плажът с площ от само 204 дка да бъде изчистен и да стане годен за летуване? Вярно подобно начинание струва доста пари. В такъв случай е редно да попитаме и друго - здравето на хората не струва ли много повече. Същото важи и за туризма в района.

Според умните хора човешката глупост е безгранична като вселената. Илюстрация за това е и използването от местните на пясък от радиоактивния плаж, за строеж на къщи и улици. По времето на соца хората просто не са знаели, но след това, когато тайната излезе наяве, защо са продължили да го правят е трудно за обяснение. Дори да не е радиоактивен морският пясък, според строителните специалисти, не е подходящ за влагането му в бетон. В случая явно стремежът да не се изпусне авантата е надделял. Друг е случаят обаче с кариерата за гранити в района. Камъните от нея също се оказват с високо съдържание радиоактивни елементи и това проваля приватизацията и от италианска фирма. Кой е луд да купува опасен актив?

Името на бъкания с радиация плаж, случайно или не на гръцки означава „мръсен“. И за съжаление наистина все още е така. По соца за замърсяването бе забранено да се говори и кой знае колко хора са погълнали огромни дози, летувайки в района. Да не забравяме, че навремето и за чернобилския радиоактивен дъжд не ни предупредиха, та камо ли за някакъв малък плаж по морето. Сега поне табели слагат и кой се съобразява с тях, кой – не.

Остава ни само да се надяваме чиновниците да се размърдат и да започнат да търсят решение не само на книга, но и на практика. Има много начини да поискаме помощ и от фондовете на ЕС, и от други източници и е време да го направим.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Чадър за плаж, за бизнес и за борч

Заразата, дошла от далечните източни земи, ни донесе извънредно положение, но и доста надежди. Не само за оздравяване и по-скорошна победа над вируса, а и за спасение за икономиката и за оправяне на немалко други неща.

Ген. Мутафчийски – Гласът на разума

„Той е правилният човек на правилното място”, каза преди време за него зам.-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов.Думи, които могат да потвърдят всички, които работят и контактуват по служба с генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски – началник на Военномедицинска академия и председател на Националния оперативен щаб за коронавируса.

Проф. Михаил Константинов: Масово побъркване

Ще започна с фактите, а ще гледам с тях и да завърша. У нас за пореден път се сбориха президент и управляващо мнозинство, но това е силно бял кахър на фона на всичко останало. Примерно на факта, че снегът още е малко и вода може и да няма. А и посевите могат да измръзнат, което ще ни докара комбинация от жажда и глад. Напоследък обаче Господ даде и малко сняг. Та дано продължи да вали. Поне още две седмици, ако може, че иначе ще трябва да захлопваме кепенците.