Радев започва консултации с партиите за ЦИК

Утвърди процедурата за назначаване на състава на комисията

Радев започва консултации с партиите за ЦИК

ГЕРБ-СДС ще имат 4 членове, БСП и ИТН с по 3, ДПС и ДБ с 2-ма, а ИМВ - само един

Във връзка с приетите от 45-ото НС изменения в Изборния кодекс, държавният глава Румен Радев ще проведе на 5 май консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на ЦИК.

Покани за това вече са изпратени до парламентарните групи в парламента, съобщават от администрацията на държавния глава.

Консултациите ще са публични, ще започнат от  14.00 часа на „Дондуков“ 2 и ще се излъчват в реално време на интернет-страницата на президентската институция. На тях всяка партия ще представи имената на своите кандидати за ЦИК.

В тази връзка със свой указ днес Радев е утвърдил правила за провеждане на публичните консултации и самата процедура за назначаване на състава на ЦИК. От самите правила става ясно, че те са били изготвени от работна група още на 1 май. Според тях ще се спази съотношението на партиите в НС, а за да се изчисли коя партия колко човека ще има в ЦИК е използван методът Хеър-Ниимайер.

Така коалицията ГЕРБ - СДС ще има 4-ма членове, „Има такъв народ“ и коалиция „БСП за България” ще с по З-ма,  ДПС и „Демократична България" съответно с по 2-ма представители, а  коалицията „Изправи се! Мутри вън!”  - само с 1.

При консултациите при Радев всяка партия трябва предостави нужните документи - в това число мотивирано писмено предложение за членове на ЦИК, копие от удостоверението за актуално правно състояние на партията, пълномощно от лицата, представляващи партията или коалицията, когато в консултациите участват упълномощени лица, декларации за съгласие от кандидатите, заверено от кандидата копие от диплома за завършено висше образование с минимална образователно-квалификационна степен „магистър", документи, удостоверяващи, че кандидатът отговаря на изискванията,има нужния стаж. Наред с това кандидатите трябва да предоставят и писмено съгласие, че могат да бъдат проверени за принадлежност към ДС. Препоръчително е образованието да е право, математика, информатика, компютърни науки, политически науки или социология.

На консултациите формациите ще определят ръководството на ЦИК, като всяка от тях има право на един представител в ръководството на ЦИК. Изрично е посочено изискването на ИК, че  за шеф, заместник-председатели и секретар не могат да бъдат назначени лица, предложени от една и съща парламентарно представена партия или коалиция.

В случай, че не се постигне консенсус между парламентарно представените партии и коалиции за председател и/или секретар, за тези длъжности се провежда жребий. За целта имената за председател на всяка една от партиите ще бъде поставен в непрозрачни пликове. Те ще се разбъркат от служител на администрацията на Радев. Президентът ще покани един от участниците да изтегли плик  и се обява за шеф името в плика. Същото ще се случи и  ако няма съгласие за секретар.

Онези партии, които нямат председател и секретар, ще получат по един заместник. Ако дадена партия е  посочила изрично кандидат за заместник-шеф на ЦИК, за такъв ще бъде определен първият от нейният списък с предложения за членове на комисията.

Изрично е записано,че ако дадена партия не е предложила кандидати или е дала по-малко имена, то незаетите места се попълват от останалите чрез жребий.

Всички предложения за кандидати  трябва да се публикуват на сайта на президента на следващия ден след консултациите. Едва след това те ще бъдат проверявани за принадлежност към службите. Отделно от това комисия, назначена от Радев, пък ще провери дали предоставените документи от кандидатите отговарят на изискванията на ИК.Тази комисия трябва да предостави докладна президента в деня след консултациите - т.е още на 6 май. 

На следващ етап е предвидено изслушване на кандидатите. То ще се излъчва в реално време на сайта на президентската институция, като всеки от тях ще има право на изложение от 10 минути.

След това държавния глава ще издаде и указ за назначаването на ЦИК. След това членовете на ЦИК ще подават декларация за конфликт на интереси и за имущество.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.