Радев впечатлен от състоянието и подготовката на армията

Радев впечатлен от състоянието и подготовката на армията

Президентът Румен Радев остана доволен от анализа на работата на въоръжените сили през 2020 г. Пред журналисти държавният глава изтъкна, че наистина анализът впечатлява със своята откровеност, обективност и визионерство какво да се прави занапред.

По думите му въоръжените сили работят в изключително сложна обстановка като недостиг на ресурси, остаряла техника, предизвикателствата с коронавируса, но дори и в тези условия военнослужещите изпълняват своите задължения, продължават да градят нови способности и участват активно в процеса на модернизация на въоръжените сили.

"Ние трябва да отделим на въоръжените сили и сектор Сигурност не по-малко внимание, отколкото другите сектори като икономика, социална политика, образование, здравеопазване и култура. Без сигурност няма устойчиво развитие в останалите сектори", категоричен бе Радев.

Той даде пример със случващото се по света - разходите за отбрана в световен мащаб не намалявали, а растели всяка година, включително и за изминалата. Президентът напомни за свикването на Консултативни съвети по национална сигурност, с които се опитвал да убеди правителството, ръководството на Народното събрание и политическите партии за поставяне на военнослужещия като екипировка, мотивация, социално положение и подготовка във фокуса на развитието на въоръжените сили.

"Днес можем да отчетем, че голяма част от тези процеси са в ход благодарение на упоритата работа на МО, на щаба на отбраната, на всички командири на българската армия. Мога да изразя със задоволство, че за последните 2-3 години въоръжените сили се развиват с темпове, непознати от последните десетилетия", доволен е Румен Радев.

Той поздрави военният министър Красимир Каракачанов за неговата много активна работа човешкият и военнослужещият фактор да бъдат във фокуса на развитието на въоръжените сили, като в тази посока се отчита голям напредък.

Въпреки задоволството за развитието на въоръжените сили, държавният глава е обезпокоен от някои тенденции, които не били в интерес на развитието на въоръжените сили. Според Радев това са застрашителното продължаване на намаляване на нальота на летците, които охраняват въздушното ни пространство.

"Нальотът продължава да бъде опасно малък и аз очаквам енергични действия, така че този проблем да бъде решен възможно най-скоро време. Знам, че е трудно, но трябва да се прави всичко възможно", настоя президентът.

Румен Радев изтъкна още, че има опасност учебната ни авиация да остане без самолети, което обезсмисляло проекта за изтребители. Закъснение има и с бойната машина на пехотата, за което Радев очаква да бъде реализиран сериозен прогрес и да бъде наваксано изоставането. "Има още много работа", посочи той и допълни, че най-важното е, че няма тежки произшествия, свързани с загуба на човешки живот. Той очаквал още по-мотивирана работа и по-голяма прозрачност в тези кратки срокове при харчене на публичен ресурс за целите на отбраната.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.