На консултациите за кабинет: Радев видя БСП като балансьор в следващото правителство (ОБНОВЕНА)
2

На консултациите за кабинет: Радев видя БСП като балансьор в следващото правителство (ОБНОВЕНА)

Президентът не е обсъждал да им дава третия мандат

"Консултациите с вашата парламентарна група са важни по две причини. Първо- заради хилядите български граждани, които свързват с вас надеждата за по-социална, солидарна и справедлива България. И вашият дългогодишен опит и традиции в парламентаризма в момента са изключително важни за намиране на баланса между амбициозния законодателен дневен ред и очертаването на времевия хоризонт за съставяне на правителство със солидна парламентарна подкрепа.". Това заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите с БСП за кабинет, които бяха предшествани от срещи с ИТН и ГЕРБ.

По думите му този кабинет не трябва да бъде плод на безпринципни коалиции. "Очаквам от вас да търсите онези пресечни точки на приоритети, на ясни цели, на отговорност чрез активен диалог. Той е гарантът, който трябва да произведе новия кабинет", каза Радев.

Лидерката на БСП Корнелия Никова заяви, че има ясна и последователна политика. "Нашата партия смята, че сега трябва да се състави стабилно правителство. Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ, но бихме подкрепили на втората политическа сила, ако ни потърсят", заяви Нинова. Тя постави 4 условия. Те са да се започне ревизия на кабинета на Борисов и нови изборни правила, спешни бързи стъпки за преодоляването на здравната, икономическа и социална криза, стъпки, ориентирани към помощ на хората, домакинствата и икономиката, както и стъпки към Плана за възстановяване и устойчивост.

"Факт са нашите първи законопроекти, внесени са в парламента - ориентиране към по-високи доходи, помощ на младите семейства, на възрастните хора в условията на криза, както и подкрепа за бизнеса", допълни тя. Относно Плана за развитие и устойчивост Нинова подчерта, че 2 месеца преди изборите от БСП са искали той да бъде разгледан от парламента. Тя увери, че от парламентарната група са готови с конкретни предложения за подобряването му. По думите й, ако се стигне до трети мандат ще съберат колективния орган и ще решат какво да правят.

"Препотвърдихме нашите ясни и принципни позиции. Няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ. Но ще подкрепим кабинет на втората сила, ако пожелаят подкрепата ни", заяви отново Нинова след консултациите при Радев.

По думите й Радев не е обсъждал да им дава третия мандат.

"Сега, когато Планът за възстановяване и устойчивост е внесен в НС, ще предложим промени", каза тя. Нинова категорично се обяви против намаляването на партийната субсидия на 1 лев. По думите й по този начин политическите сили се обричат на зависимости.

"Смятаме, че Георги Ганев няма капацитет да е шеф на бюджетната комисия в НС", подчерта лидерътна БСП.

"Не обвързваме подкрепата на Радев с третия мандат", заяви категорично Нинова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.