Радев в НС: Необходима е силна държава, ГЕРБ: Президентът пак чертае разделителни линии (ОБНОВЕНА)
2

Радев в НС: Необходима е силна държава, ГЕРБ: Президентът пак чертае разделителни линии (ОБНОВЕНА)

Радев призова за промени в конституцията: Българите с двойно гражданство да се кандидатират за депутати и президент

Необходима е силна държава, с ясни правила и ред, които да работят за народа и да се спазват от всички. Това заяви президентът Румен Радев в речта си към народа от трибуната на НС за началото на новата сесия на парламента. 

Държавният глава обаче се възползва от възможността, за да разкритикува властта. По думите му страната продължава да губи своя най-голям потенциал - хората. Изчезвали и ефективни елементи на демокрациоята - прозрачност, отчетност и отговорност.

"Когато властта се отнема от народа и се концентрира в тесен кръг от хора, те я транформират в икономически облаги и медиен конфот", каза Радев. Според президента е нужна промяна и засилване на гражданския контрол, а институциите да станат по-прозрачни. По думите му е нужна промяна и на политическата среда. Той разкритикува и НС, че не може да има ефективно управление, ако няма пълноценен парламентарен контрол  над властта. Според него България била една от малкото страни в ЕС, която следвала програма, без тя да е одобрена след публичен дебат. 

Именно затова спроед него правителството трябва да се отчита през НС, ако се отклонява от програмата си. Правителството ежегодно трябва да се отчита за работата си пред НС.

Премиерът пък да се задължи поне един път в месеца да идва в парламента

и да отговаря на общи въпроси. "Отказът от контрол е отстъплени от демократичните принципи", смята Радев. 

В тази връзка спред него НС трябвало да пресече и порочната практика за безконтролно харчене на пари от излишъка без обосновка и без санкция на НС, защото това генерирало корупция.  Радев разкритикува и качеството на законите, като поясни, че все повече закони се променят чрез преходните разпоредби и така се бяга от обществено обсъждане. Според него това внасяло непридвидимиост, а очакванията пред НС били за повече прозрачност. 

Държавният глава поиска

повече независимост за местната власт

чрез реална финансова децентрализация. По думите му сега общините зависели от благоговението на правителствето и често това се случвало по тясно партийни критерии. 

Радев призова НС да се заеме и с промени в закона за местното самоуправлени, за да се обмисли разширяване на възможността за гражданско участие. Спред него трябва да се въведе института на индивидуално конституциоинна жалба, което може да се превърне в инструмент за институционален контрол. Радев призова за осигуряване на машинното гласуване и ускорено въвеждане на електронното гласуване. 

Наред с това държавният глава призова да се помисли и за промяна на конституцията, така че българите по рождение с двойно гражданство от страни в ЕС, САЩ или Канада да могат да се кандидатират за депутати, президент и вицепрезидент. 

Според него "необузданата корупция по високите етажи на властта и ширещата се престъпност" изисквало от НС да вземи редици мерки, сред които за върховенството на закона, за неприкосновеността на собствеността. Той призова за мерки и срещу демографската криза и БГ икономиката, повече финансови мерки  и създаване на условия за икономически растеж, за да догоним страните от Източна Европа. Според него трябва да се преодолее и драматичният срив на чуждите инвестиции. Това обаче не ставало чрез "лов" на един или два старатегически инвеститори, а чрез намаляване на административната тежест, подходяща инфраструктура, качествено здравеопазване. 

"България трябва да се превърне в нормална европейски държава,

с върховенство на правото, активно гражданско общество и работещи инвестиции", заключи президентът и поясни, че времето за промяна изтичало. По думите му или

апатията ще опразни страната или улицата ще помете статуквото. 

На свой ред от ГЕРБ отговориха на Радев и обясниха, че за пореден път той очертава разделителни линии, вместо да бъде олицетворение на обединението на нацията. Шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова определи денят като знаменателен, след като се били уважени от присъствието на Радев в НС. По думите й това можело да бъде знак за диалог, но вместо това той отново чертаел раделителни линии и се изказвал в ползва на определан партия. Според нея Радев говори за дефицит на прозрачност, но такъв имало и в президентската институция .Дариктова изтъкна,че за поредн път 2 млн. българи, гласували за това управление, са останали извън интерсите на президентството. Тя обясни, че разчита на вицепрезидента Илияна Йотова, президентът да не остане в историята като този отправял най-много заплахи и девалвирал института на ветото, а като институция, представляващата единството на нацията. 

Иначе Дариткова изрази надежда

НС да не се превърне в поле за предизборна пропаганда.

Според нея новата сесия ще е предизивикателство. По думите й ниското доверие в НС не е проблем само на управляващи и опозиция,  а на демокрацията. Техните приоритети през новата сесията ще се реализират чрез бюджета, а именно образование, отбрана и сигурност., икономически растеж, така че да се достигне до максимално увеличение на доходите. От ГЕРБ увериха, че няма да променят линията на икономическа политика, която залага на ниски данъци и търсене на стратегически инвеститори. Друг приоритет е финансовата стабилност. Липсата на консенсус относно модернизацията на армията намало да ги разколебае да продължат с другите проекти за войската. По думите на Дариткова политическата стабилност се гарантира от управленското мнозинство, като изтъкна, че те ще носят тази отговорност.

"Властта не е самоцел",

каза Дариткова и поясни, че работят за гражданите  и просперитет на страната. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.