Радев: Трябва да работим, така че младите хора в София и Скопие да не се мразят, като се отворят границите
4

Радев: Трябва да работим, така че младите хора в София и Скопие да не се мразят, като се отворят границите

Трябва да работим, така че младите хора в двете страни да не се мразят, като се отворят границите. Това е най- голямата цел по която работим. Така президентът Румен Радев коментира отношенията на България и Северна Македония по време на съвместно изявление с президента на Португалия Марсело Ребело де Соуза, който е на официално посещение у нас, по покана на Радев.

Сутринта той беше посрещнат с официална церемония пред храм-паметника "Св. Александър Невски". Двамата президенти проведоха разговор на четири очи, както и пленарни разговори между двете официални делегации.

Радев посочи, че е поставил задача на служебното правителство да мислят възможно ли е да съберат заедно младите хора от двете страни. "Това ще е изключително важна стъпка, тя ще отвори варите към устойчиво и приятелско бъдеще", подчерта той.

"Португалското председателство е изключително успешно в условията на пандемия и справедливото разпределение на ваксините. Проблемите и перспективите пред Европа бяха в центъра на нашия разговор с президента Марсело де Соуза. Засегнахме важната за нас тема за разширяването на Западните Балкани. Трябва да постигнем по-силна Европа на световната сцена", заяви Радев.

По думите му най- важната задача е възстановяването на разговорите на всички ниви между София и Скопие. Радев подчерта важността и влиянието на португалския президент.

От своя страна той пък заяви, че има държави в ЕС, които са имали различни гледни точки за разширяването на Съюза. "Ние подкрепяме разширяването. Богатството на Европа е в нейното разнообразия. Ние познаваме историята и географията на Западните Балкани. Въпросът е чувствителен не само за държавите членки, но и за кандидатките", каза той. Португалската позиция е за постоянен диалог. 

"Впечатлен съм от българската история. Дълбоко се възхищавам от вашата история и култура, от величието на България като държава", заяви португалският президент.

"Надяваме се през юни да бъдат одобрени първите планове на страните от ЕС за възстановяване. Европа не е абстракция, тя е силна, когато животът на гражданите на ЕС е по-добър. Можем да направим много неща за цифровизацията, за образование, за младежта. Споделяме обща гледна точка за по-силна Европа. Португалия е чувствителна по теми като Средимноморието, трябва да се съюзим по теми като мигрантите", каза още Марсело де Соуза и добави, че двамата с Радев като президенти имат много близки допирни точки помежду си, както и българите и португалците като народи.

Държавният глава на България коментира и Плана за възстановяване и устойчивост. По думите му това е инвестиция в нашата силна и солидарност и общо бъдеще. "България отдава значение на този план. Той трябва да дава възможност за ръст на икономиката. Планът трябва да обхваща най- много хората, да се инвестира в човешки капитал. Да се инвестира в образование и здравеопазване. Трябва да води към засилване на здравеопазването и да получават максимално добро образование. Европа е отворен дом за всеки и всеки може да избора къде да учи и работи", каза Радев.

Той подчерта ,че с португалския му колега са изразили тревога, че повече от 20% от населението от двете държави са навън. "Това поставя на огромни изпитания нашите социални системи. Разчитаме, благодарение на този план, младите да намерят перспектива в своите страни", добави Радев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.